Wednesday, June 30, 2010

Bola...

Hola Amigos!

World Cup 2010 dah masuk pusingan suku akhir dah...rasa seronok tengok team2 underdog layak dan team2 rock star macam England,Perancis,Itali dan Portugal bungkus...

Paling kesian England la...aku rasa kalau gol Lampard tu pengadil kira...belum tentu jugak Jerman boleh menang ngan gol2 counter attacknya tu...Karma tahun 66 kot...44 tahun tu....tapi karma Perancis lagi cepat....penyokong Republik Of Ireland sure suka punya...



Apa2 pun tak kisah la kalau Jerman ada force macam Kreator,Sodom,Destruction,Helloween,Gamma Ray,Blind Guardian dan otai Scorpions...malah walau awek macam Diane Kruger sekalipun...hati aku tetap dengan Argentina....tunggu jer la suku akhir ni Argentina akan titik Jerman...hahaha..

So far so good la untuk Argentina....harapnya boleh go all the way...dan aku harap2 the so overated Brazil bungkus....boleh la Argentina lawan Ghana kat final kan...huhu..

Satu lagi yang menarik World cup kali ni ialah team2 dari Asia membuktikan dorang bukan lagi sekadar pengcukup bilangan...tahniah la Korea Selatan dan Jepun...dorang betul2 takder luck untuk ke suku akhir...ntah bilanya la Malaysia nak jadi macam gitu...asyik la jaja sejarah silam iklan Chin Aun layak Olimpik tahun 1980.."Hasan...cucuk...Hasan..." tu kan...

Tapi yang pasti the so called big star masih gagal dalam world cup ni...Rooney paling hampeh...Ronaldo pun...harap gol nasib satu tu jer la...Torress???..Kaka???Drogba??? hancus...salahkan jabulani...vuvuzela...hmmmm....cuma kesian kat Messi la...main cantik tapi sampai sekarang pun masih takder luck untuk score...

Apa apa pun...Go Argentina!!!!

Monday, June 28, 2010

Lights...camera...revolution

1st entry aku pasal album2 dari tahun 1990 selepas entry ni



Robert Trujillo punya hal rasanya peminat Metallica mungkin pernah dengar pasal Suicidal Tendencies kan...tapi bagi aku..masa penghujung 80an dan awal 90an Suicidal Tendencies adalah sebuah band yang aku minat seiring dengan Metallica Megadeth tu semua...

Seingat aku 1st time dengar pasal band ni adalah dari fanzine Aedes...tu jam Joe Kid kutuk giler2 STnya album Join The Army...pasal start dari album ni...ST dah mula main metal bukannya hardcore punk lagi...pada aku pehal pulak...main metal la lagi bagus...bila aku berpeluang dengar Join The Army ternyata aku suka album tu...start dari tu aku mula was was dengan review2 album dari Joe Kid...hahaha...

Satu lagi yang buat aku tertarik pada ST adalah semasa nengok cerita favourite aku zaman bebudak dulu21 Jump Street yang Johny Deep berlakon tu...ada satu episod main lagu Institutionalized...terus aku minat lagu tu...

Lights...Camera...Revolution adalah album penuh ke 4 mereka...Apa yang menarik bagi aku ianya adalah sebuah album crossover dengan elemen punk,hardcore,metal,thrash dan funk bercampur...riff2 dan solo2 Rocky George memang best...mendayu dayu...salah seorang gitaris yang aku minat tapi sayangnya sangat underated...mungkin pasal dia bukan mat salleh kot...sebab dia la ST berubah menjadi metal/thrash dan dia jugak la yang membawa Robert Trujillo ke dalam ST..dan Robert Trujillo pulak membawa elemen funk ke dalam ST...



Aku suka semua lagu dari album ni...terutama 4 track pertamanya...You Can Bring Me Down, Lost Again, Alone dan Lovely...You Cant Bring Me Down ada iras2 seperti Institutinalized dari 1st album mereka...boleh jadi lagu bina semangat ni...memang rasa bersemangat dengar lagu ni....lagu pembukaan yang membakar perasaan...memang best...manakala Lost Again ada part2 melodic yang suara Mike Muir tu syahdu jer memang aku suka la

Alone pula adalah lagu yang paling aku suka dari album ni...bermula dengan slow...ingatkan lagu slow...tapi lepas tu masuk riff2 dan solo2 mebunuh Rocky George...tambah pulak dengan vocal Mike Muir yang lemah gemalai tu...selain dari How I will Laugh Tomorrow (dari 3rd album dorang)...ini memang favourite aku....terbaik!!



Lovely dan Send Me Your Money ada pengaruh funk yang kuat...rasa macam lagu2 Infectious Grooves pun ada (terutama Lovely)...dan kalau ada sapa2 yang masih ragu2 dengan permainan bass Trujillo....boleh dengar la permainan dia dalam lagu2 ni...best!...cuma nak tunggu jugak kot2 manalah tau next album Metallica pun ada elemen funk ker...

Apa yang menariknya ST ni selain guitar work Rocky George bagi aku adalah suara Mike Muir...suara dia memang unik la...suara dia bunyi syahdu jer walaupun latarbelakang muziknya keras...tu yang buat unik tu...antara vocalist thrash selain Joey Belladonna yang sangat aku minat...

lain2 lagu yang menarik pada aku ialah Give It Revolution, Emotion no 13 dan Disco's Out,Murder's in...kalau korang minat nak dengar thrash metal yang sedikit lain dari Bay Area...boleh try album ni la..

****satu kenangan aku pasal ST ni ialah dressingnya la..ala2 gangster mexico tu kan...selain tu topi dia yang bahagian depan bawah ada tulis "Suicidal" tu dulu aku siap tiru buat sendiri tulis...perasan macho je bila jalan2 gi bando...hahaha..

Wednesday, June 23, 2010

The Big Four



mak aii...kalau lah dapat nengok ni live depan mata....Hetfield dan Mustaine side by side pulak tu....perghhh!!!...dengar2nya Big Four Tour ni akan keluar dalam bentuk dvd...jadi la kan...

Buat sapa2 yang masih tak tau...Hetfield,Mustaine dan Belladonna (sayang Araya takder) join sama2 nyanyi lagu "Am I Evil" satu stage bersama lain2 band member masa The Big Four Tour kat Sofia,Bulgaria semalam...pergh...kalah Double Trouble Search Wings tu hari...heheh...

Tuesday, June 22, 2010

Theatre Of Pain



Tibanya tarikh 21hb Jun 2010 (semalam)..maka genaplah 25 tahun usia album Theatre Of Pain…album yang mengangkat status Motley Crue menjadi rock star…album yang membuatkan mereka dikenali di seluruh dunia…menjadi komersil…masuk MTV…masuk carta Top 40…jualan album berstatus platinum…konsert di venue2 besar…buat duit…tapi adakah ini album terbaik mereka???…hmmm...tak jugak...

Sempena ulang tahun ke 25 album ni…jom berkongsi cerita pasal Theatre Of Pain….tak sangka dah 25 tahun rupanya…aku pun mendengar album ni bukanlah di tahun ianya diriliskan….cuma ada beberapa lagu yang aku dah dengar melalui kaset apache Best of Motley Crue yang aku beli…kalau tak silap pada tahun 1986…tapi 1st time mendengar full album ni adalah semasa Motley Crue sudah pun meriliskan album seterusnya iaitu Girls Girls Girls…



Kalau sempena 20 tahun album Dr Feelgood’s tahun lepas dorang ada buat live show keseluruhan lagu2 dari album tersebut tapi nampaknya untuk Theatre Of Pain tak der news pulak dorang akan buat benda yang sama…Cuma kabarnya fan club mereka ada mengeluarkan semula t-shirt Theatre Of Pain tour khas kepada ahli kelab mereka….cantik jugak t-shirt tu…kalau lah aku ahli kelab kan dah boleh pakai time belanja dapur di Tesco awal bulan nanti…hahahaha…

Dari dulu aku suka album ni semata2 pasal lagu Home Sweet Home dan Smokin’ In The Boys’ Room….rasanya start dari album ni Motley Crue dah mula berubah dari segi muzik dan imejnya sekali…riff2 Mick Mars dah tak berapa heavy…sound pun dah bersih dan tak raw macam Shout At The Devil…imejnya pun dah start solek ala2 glam…tak setan lagi…bagi aku tak banyak lagu2 yang kuat dalam album ni tapi yang peliknya album ni adalah antara album dorang yang paling laku...

Kat dalam cd remastered version ada komen Mick Mars pasal album ni…korang boleh baca dengan klik gambo kat bawah ni…



Apa2 pun aku memang suka lagu Home Sweet Home…antara lagu slow rock pilihan sepanjang zaman aku…solo Mick Mars dalam lagu ni pulak antara solo yang paling aku suka…memang sentiasa terngiang2 dalam kepala aku solo lagu ni…dulu2 time masa aku kat ITM…time balik kampung bukak lagu ni kat walkman dalam bas…memang terasa syahdunya…

Satu lagi lagu yang jadi anthem zaman sekolah aku adalah Smokin’ in the boys’ room…ni time sekolah nyurok2 hisap rokok kat tandas sekolah mesti rasa terngiang2 macam lagu ni jadi dia punya background soundtrack…tu jam standard la…sebatang rokok kongsi sampai 4,5 orang…tak pernah la pulak kantoi...heheh..



Lain2 yang aku rasa menarik adalah City Boy Blues dan Raise Your Hand To Rock…yang lain2 tu just average jer la…kalau ada sapa2 yang baru bercadang nak beli cd ni aku rekomen korang beli versi remastered pasal ada 7 bonus tracks…kira berbaloi jugak la…

Walau apa pun orang nak kata…cheesy ker apa…Theatre Of Pain tetap adalah salah satu album yang menjadi soundtrack hidup aku….\m/




Monday, June 21, 2010

Sudah Sampai Sini - Teluk Mahkota (Jason Bay)



Sekali lagi ke pantai...biasa la cuti sekolah kan....kali ni ke Teluk Mahkota...kalau orang dulu2 pangil Jason Bay...ntah mana dapat nama Jason tu pun aku tak tau...Jason Newsted ker atau Jason Friday the 13th ntah...heheh...tapi mungkin En. Jason la kot yang jumpa pantai ni...ambik sempena nama dia la agaknya...



Kalau orang luar Johor mungkin tak berapa tau...(ada orang Johor pun tak tau ker???...iskh...) maklum la pantai ni tak la seglamer Desaru...walaupun sama2 kat belah east coast Johor...Teluk Mahkota ni terletak kat Kota Tinggi atau lebih khusus lagi terletak di Tanjung Sedili...ala...korang google je la abis cerita...tak pun pakai je GPS...tentu sampai...heheh...



Bagi aku yang menariknya pantai ni pasal dia kurang tercemar...tak macam Desaru...maklum la kurang glamer...chalet pun tak banyak...so tak la sesak macam Desaru...promosi memang kurang...tak tau naper...tapi aku lebih suka pantai dia yang lebih landai berbanding Desaru...ni kalau dating ngan awek pun lebih privacy...



cuma satu je la nak komplen kalau pantai awam ni...bab maintenance...tak pernahnya ok...contohnya kat sini tandas dan bilik mandinya takder air...mentang2 la free...tak pasal2 nak cuci kaki pun kena beli mineral water...hampeh..

so kalau korang tersesat ke area Kota Tinggi...nak lepak2 pantai...aku rekomen la tempat ni...

Friday, June 18, 2010

Clash Of The Titans,1990 dan Metal Forces

Baca pasal The Big Four tour terjumpa pulak aku majalah Metal Forces tahun 1990 cover pasal tour Clash Of The Titans…pada sapa yang tak tau...ni bukan pasal movie Clash Of The Titans tu...tapi satu konsert tour seluruh Eropah yang berjaya mengumpulkan nama2 besar dalam thrash metal…band2 tersebut adalah Megadeth,Slayer,Testament dan Suicidal Tendencies…ni kira yang paling hampir dengan The Big Four la kan...dan tahun ni selepas 20 tahun...akhirnya baru la The Big Four Tour jadi kenyataan kan..



Walaupun tour ni bukan sampai Malaysia pun…tapi dulu2 zaman aku bebudak rasa excited jugak la kan..yang paling aku tak leh lupa aku photostat poster Clash Of The Titans dari majalah ni dan letak kat cover file plastik aku time gi kelas masa kat ITM dulu…kalau pikir2kan sekarang….rasa lawak la pulak kan…tapi tu jam…rasa dah paling thrash la tu….hahaha..


ni la rupa posternya...yang aku punya dah hilang kemana ntah...ni gambo aku cilok dari ultimatemetal.com

Metal Forces ni dulunya adalah salah satu majalah metal yang top dari UK…zaman2 80’s tu memang banyak majalah metal yang best2 dari sana macam Kerrang dan Metal Hammer…jarang jumpa dari US…tak silap aku hanya Metal Egde je kot yang dari US yang ada jual kat kedai…tak pasti pulak aku ujud ker tak lagi majalah ni…

Tahun 1990 jugak adalah tahun world cup...tu jam Italia 90...Argentina ngan Maradona kalah gol penalti ngan Jerman...seingat aku ni world cup paling bosan...tak banyak gol...game final pun bosan...yang tak boleh lupa Roger Milla dan team Cameroon la...sampaikan dengan Argentina pun dorang menang masa pusingan awal tu kan..

Tapi tahun 1990 juga mengingatkan aku banyak album2 metal yang best rilis pada tahun tersebut…Tahun 1990 jugak merupakan tahun yang aku paling aktif membeli kaset…tu jam dah tak layan rock melayu sangat dah…jarang bebeno aku beli kaset melayu masa tu…dapat duit loan memang perkara pertama buat singgah kedai kaset dulu la…biar tak makan...janji dapat beli kaset…heheh…

Diam tak diam dah 20 tahun berlalu kan...antara rilisan best tahun 1990 yang aku suka adalah Megadeth – Rust In Peace, Slayer – Seasons In The Abbys, Iron Maiden – No Prayer For The Dying, Judas Priest – Painkiller, Kreator – Coma Of Soul, Testament – Souls Of Black, Pantera - Cowboy From Hell, Annihilator – Never Neverland, Anthrax – Persistence Of Time, Death Angel – Act 111, Suicidal Tendencies – Light…Camera..Revolution!, Poison – Flesh & Blood, Tesla – Five Man Accoustical Jam, Entombed – Left Hand Path, Sacred Reich – American Way, Death – Spiritual Healing, Extreme – Pornograffitti, Queensryche – Empire, Obituary – Cause Of Death, Gamma ray - Heading For Tommorrow….apa lagi ek…nanti kalau aku ingat aku tambah lagi la…


ni antara cd rilisan tahun 1990 yang aku ada dalam simpanan aku...ada lagi sebenarnya...cuma malas aku nak mengembur..

Nanti la kalau rajin aku buat entry bagi setiap album yang aku taip kat atas tu…tapi ada yang antaranya aku dah hilang kasetnya dan belum berjaya upgrade ke cd…tengoklah macamaner nanti…kalau aku rajin…ada la…


Sikit pasal World Cup...

Argentina dah pun layak ke pusingan ke2..sayangnya walaupun Messi main cantik tapi dia lum berjaya score...takper la..dulu masa Espana 82 pun Poalo Rossi masuk suku akhir baru start score dan akhirnya jadi top scorer...tapi hampir semua star besar macam Ronaldo,Rooney,Kaka,Torres,Drogba dll tu pun lum berjaya score..tapi yang bestnya budak baru Manchester United dari Mexico Javier 'Chicharito' Hernandez dah pun buat gol...so bye bye la Berbatov...

Tu hari tengok world cup dalam HD kat mamak memang terasa bestnya...ntah bila la 2 mat saleh tu nak sampai kat rumah aku...heheheh...

Sunday, June 13, 2010

Hail To England

Hail to England!…ni bukan pasal world cup la…aku bukannya penyokong England pun…dah la lawan US terkial2 pastu bagi gol bodoh...heheh...nasib ada Rooney…ada la sikit soft spot untuk England…tapi ni pasal Manowar…



Album terbitan tahun 1984 ni awal tahun2 90an baru aku berpeluang dengar…1st album Manowar yang aku dengar adalah Fighting The World…dari situ start mula cari material2 awal dorang… Mula2 dulu aku ingatkan Manowar ni band Eropah…sama kes macam Savatage la kan…muzik jenis camgini tak banyak band US buat…

Hail To England ni aku beli dari Muzika Records Singapura…tu jam Ross The Boss dah blah dari Manowar kan…member aku yang rekomen album ni…katanya nak dengar hasil terbaik manowar zaman Ross The Boss dengar album Hail To England…tu yang aku beli tu..tapi bagi telinga aku yang dah terbiasa dengar Kings Of Metal…maka Kings Of Metal adalah favourite album Manowar aku…



Kalau sapa2 yang baru start dengar Manowar dari zaman Warriors Of The World dan suka album tu…tentu agak rasa berbeza Hail To England ni…album ni memang raw, straight dan heavy…betul2 power…ni jam Manowar belum sibuk ngan orkestranya lagi…tak kisah la nak panggil power metal ker viking metal ker heavy metal ker…album ni memang betul2 ada semangat Death to false metal yang dorang selalu laung2kan…tapi sayangnya bagi aku adalah productionnya…Joey Dimaio bagi aku terlampau berlebih2..seolah2 highlight bagi album ni adalah bass beliau…riff2 gitar Ross The Boss ada banyak tempat yang agak tenggelam…nasib baik vocal Eric Adam tetap terbaik…sememangnya Eric Adam adalah salah seorang vocal terbaik bagi genre metal sebegini…satu lagi yang boleh komplen pasal album ni adalah durasinya…pendek sangat dengan 7 lagu yang keseluruhannya lebih kurang 34 minit ajer yang kekadang rasa tak berbaloi ngan mahalnya harga cd yang aku beli ni…

Walaubagaimanapun secara keseluruhannya ni album ni kira ok la…Manowar memang pandai buat lagu2 yang chorusnya catchy….boleh singalong…lirik standard Manowar la…kisah2 epic/sword/sorcery/true metal semua…tapi lagu last Bridge Of Death liriknya black metal sungguh…ni antara lagu yang Gorgoroth dan geng2 Black Metalnya mendapat ilham kot…



Lagu pilihan aku adalah Blood Of My Enemies, Kill With Power (ada bunyi thrash sikit) dan Hail To England…paling tak suka Black Arrow…selain dari kata2 Demaio “Each note I now play being a black arrow of death sent straight to the hearts all those who play false metal”…yang lainnya bunyi bising jer…tak berapa minat aku bass solo Demaio ni…bingit beb…agaknya aku banyak dengar false metal kot…tu yang sakit jer telinga aku dengar tu..hahaha…

btw...Argentina menang beb...huhu..

Friday, June 11, 2010

South Africa 2010

Pejam celik pejam celik sekejap jer 4 tahun dah…World Cup datang lagi…tak macam masa aku kecik2 dulu…excited terlebih…siap beli buku tampal2 Panini tu…sekarang ni gitu gitu ajer la..sambil2 layan anak aku yg no 2 tu…walaupun dia pompuan…kemana tumpahnya kuah kan…

Pengalaman world cup pertama yang aku ingat adalah Argentina ’78…darjah 1 beb…tapi ingat2 lupa la...tapi apa yang aku tau brother2 yang lebih tua dari aku sibuk cerita pasal Mario Kempes…dan jiran sebelah rumah aku siap frame gambo besar beliau kat hall rumah dia…dan aku pernah gi sekolah bawak beg yang ada logo Argentina ’78…tu jer la memori aku pasal 78…lain2 dah lupa…banyak makan semut la…hahaha..



Tapi ada 1 world cup yang paling aku tak boleh lupa…paling terbestest rasanya adalah Espana 82..aku dah darjah 5..dah tau Manchester United…dah kenal Bryan Robson…tapi tu jam kalau negara aku sokong Brazil…minat gila dengan Zico…tambah pulak team Brazil ada Socrates, Eder dan Falcao tu semua kan…main memang cantik giler…tapi sayang kalah ngan Paolo Rossi Itali yang tunggu bola depan gol tu…aduh..frust giler la tu jam…

antara paling aku tak lupa…time ni Ovaltine ada keluar buku tampal2…satu tin ada satu set 6 keping gambo…so kalau nak complete kena beli 4 tin la…tiap2 hari minum Ovaltine banyak2 supaya cepat abis…nanti boleh suh mak beli tin baru…hahaha…

time ni jugak seingat aku takder sponsor nak taja live…so ada orang bagi idea suh rakyat Malaysia sorang sikit derma…akhirnya projek ni jadi kenyataan…siaran langsung yang ditaja oleh rakyat Malaysia sendiri…bangga ooo…dan time ni jugak la Dato Rahim Razali jadi popular dengan trademark ulasannya tu…dan tak lupa jugak tahun tu bersahur dengan world cup….pagi raya time mak aku sibuk berjaga rebus ketupat...kita orang pun sibuk berjaga tengok bola...aku rasa meriah betul la world cup tahun tu…

World cup kedua yang best bagi aku adalah Mexico 86…time ni aku duk sibuk kumpul pelekat buku panini tu...sapa yang dapat penuh dulu kira bangga la bawak gi sekolah...tapi...tu jam aku dah berubah arah…walaupun majoriti kat sekolah aku sokong Brazil…aku sorang sokong Argentina…semuanya Maradona punya pasal…selain dari manchester unitednya legend...aku memang suka maradona...start dari ni la tiap2 world cup aku sokong Argentina…dari Maradona ke Claudia Caniggia ke Gabriel Batistuta...so korang boleh agak la team apa aku sokong world cup kali ni kan...tambah maradona jadi coach pulak tu kan...

Tapi tu la...sejak Italia 90...aku punya excited time nak Piala Dunia tu dah tak macam zaman aku kanak2 dulu...mungkin aku dah tua kot...Apa2 pun....orang rumah aku dah paham la kalau sebulan ni aku conquer tv sepanjang malam....tambah pulak start esok aku cuti seminggu...dah siap2 nak gi afrika selatan ni...heheh...

Tuesday, June 8, 2010

The Final Frontier



Aku dapat berita ni dari FB Steve Harris tadi...

"The release date for IRON MAIDEN’S new studio album THE FINAL FRONTIER is now confirmed for Monday 16th August. The new album pictured here features artwork illustrated by Melvyn Grant and, to mark the occasion, the band have made special arrangements for one new album track 'EL DORADO' to be made available Worldwide as a FREE digital download MP3 with immediate effect"

Singer Bruce Dickinson explains ‘El Dorado is a preview of the forthcoming studio album. As we will be including it in the set of our Final Frontier World Tour (which opens in Dallas On 9th June) we thought it would be great to thank all our fans and get them into The Final Frontier mood by giving them this song up front of the tour and album release’

The band reunited with long-time Maiden producer Kevin “Caveman” Shirley in early 2010 at Compass Point Studios, Nassau to record the album and then moved to LA to finish the recording and do the mixing. Compass Point Studio is very familiar to the band, it was where they recorded the Piece Of Mind (’83), Powerslave (’84) and Somewhere In Time (’86) albums.

Bruce comments “The studio had the same vibe and it was EXACTLY as it had been in 1983, NOTHING had changed! Even down to the broken shutter in the corner...same carpet....everything... It was really quite spooky. But we felt very relaxed in such a familiar and well-trodden environment and I think this shows in the playing and the atmosphere of the album”

Thirty years on from their eponymous debut album in April 1980, The Final Frontier will be Maiden’s 15th studio album, making a remarkable average of a new album every two years for 30 years and totalling over 80 million album sales during this period.

The full tracklisting for the album (total running time 76:35) is:


THE FINAL FRONTIER
1. Satellite 15....The Final Frontier 8:40
2. El Dorado 6:49
3. Mother Of Mercy 5:20
4. Coming Home 5:52
5. The Alchemist 4:29
6. Isle Of Avalon 9:06
7. Starblind 7:48
8. The Talisman 9:03
9. The Man Who Would Be King 8:28
10. When The Wild Wind Blows 10:59


adoi...tak sabo nak nunggu beb....

Sunday, June 6, 2010

Double Trouble Live @ Johor bahru 05/06/2010

Macam aku cakap sebelum ni la..semenjak Johor dah jadi macam Liverpool…bertahun dah aku tak jejak Stadium Larkin…kalau konsert kat sini lagi la…last tak silap aku tahun 1989 Wings dan Rusty Blade…lama giler tu…

Macam biasa…bertolak lepas maghrib…kat tiket tulis 8.45pm…rupanya kalau Isyak pun sempat…jenuh nunggu….lebih kurang 9.15pm baru start…siangnya aku dah dengar dah cakap2 yang kata ada tiket rega RM30…rupanya kat suratkabo hari ni cakap tiket palsu…padan lah masa nak masuk check tiket siap suluh macam nak check duit palsu….dengarnya ada yg tak dapat masuk pasal ni…kesian la..

Parking memang sesak la…teringat aku zaman2 Johor tengah top dulu…camgini la sesaknya parking…aku parking dah dekat2 Hotel Sri Malaysia…jauh tu kena menapak…crowd berapa ramai pun aku tak sure…ada kot 10 ribu…masa tengok kat screen besar tu penuh jugak sampai kebelakang…atas nasihat Deaf….aku duk belah kiri stage…nak tengok Joe…

Search bagi aku malam tu pukul abis…mungkin pasal teruk kena komplen kat Bkt Kiara tu hari kan…kat laman sendiri dorang all out…Amy pun nampak lebih aktif banding dari Awan Biru…Din Mayat macam biasa…syok tengok live Search memang pasal dia…Kid pulak ada beberapa lagu terutama lagu2 awal dan masa dia nak jadi Akira dengan Killer tu solo2 dia tak berapa dengar…

Wings pulak memang best…tak kisah la Awie ada salah masuk masa Alam Barzah…2,3 kali aku tengok Joe ngan Eddie toleh kat Awie masa salah masuk tu…Suara dia masih power la…tapi pasal crowd keliling aku nyanyi sekuat hati…banyak part tarik yang aku nak dengar tapi tak dapat dengar…kena tunggu kalau2 dorang keluar dalam bentuk cd/dvd la kot baru dapat dengar…

Joe malam tu memang terbaik la…clear semua solo2 dia…tak sia2 aku duk belah kiri stage…Wings malam tu memang tak banyak problem…macam Deaf cakap la…Black part drum solo pun muka senyum je tak macam Yazid muka ketat…hehe…Awie macam biasa la…banyak buat lawak…bila part yang cakap2 tu pun nampak Amy tenggelam..Awie public speaking lagi bagus la…antara lawak dia introduce Amy as Jamal Abdilah dan dia Ben Nathan….part Amy dah jadi datuk tapi kalau Dato’…payah la nak salam pun kena cium tangan..tajuk lagu tribute to Dio Cindai la..penganjur konsert ni orang beriman pasal anjur konsert local band la…tapi konsert DT ni memang tak banyak cakap...mungkin nak jimat masa banyak lagu nak main...

Set list memang panjang..tak boleh ingat aku…maklum la abis aku tengok jam 12.30…3 jam lebih tu…set list macam biasa cilok dari blog Deaf..antara yang best part lagu r n r lu punya suka…Amy dan Awie bantai merapu…lawak pun yer jugak...

1. intro / ides of march - dt
2. gemuruh - dt
3. lipas kudung - wings
4. gema di inderaloka - wings
5. pelesit kota - search
6. gothik malam edan - search
7. balada pemuzik jalanan - wings + amy
8. opera hidup - search + awie
9. isabella - search
10. isi dan kulit - search
11. mentari merah di ufuk timur - search
12. pawana - search
13. cakap memang murah - search
14. drum solo - yazit / black / both
15. alam barzakh - wings
16. mabuk tujuh lautan - wings
17. sejati - wings
18. ranggi metropolis - wings
19. awang thrasher - wings
medley 20-25
20. rozana - dt
21. semalam yang hangat - dt
22. gadisku - dt
23. taman rasyidah utama - dt
24. meniti titian usang - dt
25. misteri mimpi syakilla - dt
26. nur nilam sari - dt
27. gitar solo - kid / joe / both
28. holydiver - amy/awie/joe/nasir/yazit
29. r n r lu punya suka - dt
30. pasti - dt



Apa2 pun dengan tiket RM70…sound system sedap…lebih best dari Awan Biru tu hari…3 jam ++ rocking moment…kira berbaloi la…

**Aku sempat jugak jumpa Zan walau tak lama (sorry bro…pakai t-shirt Search kat Sayap2 Wings…maklum la t-shirt hadiah dari orang rumah…bukan senang dia nak beli kan t-shirt jenis camgitu…so kena la pakai nak ambik hati….kang tak dapat lesen nak pergi kang…hahaha)..gua lupa nak mintak no hp lu la…
**At last dapat jugak face to face dan berborak ngan Deaf (biasa la beb…rock orang tua memang pergi konsert pakai sandal…heheh…dan akhirnya misteri kenapa lu selalu berkeliaran kat Puduraya terbongkar…huhuhu…)
**Aku lupa nak singgah booth ZigZag untuk cari Ajie…sorry bro…dan gua tak puas hati tak jumpa Rajanaga Eddie…king sangat la konon…no hp pun taknak kasi…mentang2 gua bukan awek…huhuhu…
**Aku jugak tak sempat nak jumpa geng2 MT…sorry Indrajit…maklum la aku car pooling…dorang nak balik cepat…lagi pun kaki lenguh giler berdiri 3 jam lebih…nak bengkok kaki pun sakit…
**Aku ingat main kat open air ni tak panas...baru berapa lagu dah bermandi peluh...lagi panas dari suasana kat dalam Stadium tertutup masa Awan Biru tu hari...tak berhimpit2 pun panas...


last korang layan je la lagu Sejati ni...sory la kalau visual tak berapa elok...hp murah dan tangan lenguh...ada jugak lagu2 lain aku rakam...tapi banyak sikit2 tak abis...yang ni jer abis...so khas untuk Portdy yang tak pergi tu (heheh)...layan...

video

Thursday, June 3, 2010

Double Trouble 2

Hari konsert dah makin hampir...aku kasi panas lagi...kali ni cd Double Trouble 2...dengar ceritanya dah susah nak dapat cd ni...ntah la...aku punya ni dibeli masa album ni diriliskan pada tahun 1998...



Apa yang berbezanya antara Double Trouble 1 dan 2 ni?...memang banyak bezanya...pertamanya ketika ini Awie dah keluar dari Wings...ni jam Mus May jadi vokalis Wings (kalau korang perasan Wings zaman Mus ni muziknya sedikit berbeza dari zaman Awie kan...zaman Mus rasanya muzik dorang lebih keras)...Drummer pun dah bukan Jojet...Black dah join balik...manakala Search pulak bassnya dah bukan Yan...tak silap aku Fauzi...tu dari segi anggota la...dari segi lagu pun beza gak..

DT2 ni tak der duet...semua nyanyi masing2 punya lagu jer...pernah terbaca dorang cakap masa tak mengizinkan...album nak rilis cepat...so tak sempat nak duet...maka dah tak berapa best la...macam gabungan lagu2 kompilasi ajer...nasib jugak lagu semua rakaman baru...kalau tak memang hampeh la..



Search macam dah terkena deman metal 60an...tu jam kan XPDC tengah top ngan metal 60an...dah jadi trendy...Search cover lagu Suratku Untukmu, Ku Cuba dan Yale Yale...2 lagi pulak adalah updated version untuk Di Pintu Sepi dan Balada Pemuzik Jalanan...dengan susunan muzik yang lebih 90an tapi bagi aku versi asal lagi best...mungkin pasal aku bias...aku lebih suka John dan Man Kidal dari Kid...hehehe...



Search bagi aku biasa2 jer...Wings jadi penyelamat untuk album ni...dengan 3 lagu baru dan 2 cover dari Sweet Charity...mereka memang mantap...paling best bagi aku lagu Penunggu...lagu ala2 Black Sabbath dari Sweet Charity ni berjaya di bawa dengan baik oleh Wings...aku suka sound gitar Joe dalam lagu ni...power!

Selain tu..lagu Terharu jugak di cover dengan baik oleh mereka...lagu2 lain Masalah Berganda, Blues Ular Sawa dan Gelora Membara semua lagu heavy....album DT2 ni memang takder lagu2 slow macam Gemuruh tu...mungkin pasal tu rasanya album ni kurang dapat sambutan berbanding DT1....



tapi tak kisah la kan...sebab deaf dah tayang tiket dia...aku pun nak tayang jugak....hehehe...tiket dah ditangan....setelah beberapa tahun dah tak masuk Stadium Larkin sejak team Johor dah macam Liverpool (huhuhuhu...)..sabtu ni insyallah kita jumpa di sana.

Wednesday, June 2, 2010

One Night At Budokan

Dah Deaf tersebut pasal Cozy Powell...teringat aku satu hasil kerja mendiang yang aku suka...MSG One Night At Budokan...album live ni dirakamkan pada tahun 1982 di Budokan,Tokyo...selalu betul band2 omputeh ni buat rakaman live kat Budokan ni kan...kalau la aku tersesat ke Tokyo...selain nak jumpa Maria Ozawa (heheh..) teringin bebeno aku nak nengok mana rupa la Budokan ni..



Tu hari Bro Gayour pun ada sebut album2 live penghujung 70an dan awal 80an yang best seperti Scorpions Tokyo Tapes, AC/DC If You Want Blood You've Got It, Motorhead No Sleep 'till Hammersmith", Whitesnake Live At Hammersmith,Deep Purple Made In Japan...ni aku tambah satu lagi yang pada aku antara yang terbest...MSG One Night At Budokan ni memang benar2 membuktikan kehebatan permainan gitar Michael Schenker khasnya...

Aku sememangnya peminat Michael Schenker sejak dari zaman Scorpions....tambah pulak lagu2 era beliau semasa zaman UFO memang biasa aku dengar kecik2 dulu...sapa tak tau lagu Doctor Doctor, Rock Bottom tu semua kan...pasal Michael Schenker la aku minat gitar berbentuk V...tak kisah walau apa zaman...dia tetap setia dengan V kan...salah seorang gitar hero aku zaman bebudak dulu..



Album ni mengandungi lagu2 dari 2 album awal Michael Schenker Group dan satu lagu UFO...lagu wajib Michael...Doctor Doctor...walaupun album ni keluar pada tahun 1982...aku cuma berpeluang mendengarnya pada zaman MSG yang "M"nya dah jadi McAuley...yang menariknya bagi aku pasal banyaknya lagu2 dari 1st album macam Armed And Ready,Cry For The Nations,Victim Of Illusion,Into The Arena dll...pada aku album 1st dia...The Michael Schenker Group lah yang paling best dalam banyak2 rilisan MSG...

kalau korang gitarist...atau peminat gitar...memang patut dengar album ni....cuba dengarkan solo2 Michael contohnya dalam lagu Lost Horizon...aku bukan nak bias...tapi kalau korang cakap tak hebat jugak...tak tau la aku...aku serender la....susah nak cakap mana satu lagu best...pasal hampir semuanya aku suka...tapi antara yang jadi highlight adalah Courvoisier Concerto....

Ada khabar2 angin yang cakap vocal Gary Barden dalam cd ni kena redubbed....dia gemuruh...1st time nyanyi depan 10,000 orang...tak boleh nyanyi...biasa la tu...memang banyak album2 live ni kabarnya kena touch up sana sini....tapi yang pasti petikan Michael dalam ni memang live....tu yang penting...



Dah tercerita pasal Michael....lupa pulak pasal Cozy Powell...aku rasa produksi album ni bunyi ketukan drum dia agak terkedepan...maka makin menyerlah la bunyi drum Cozy...memang tak dinafikan mendiang adalah antara yang terbaik la...

Aku cuma ada satu komplen je pasal cd ni...setiap kali nak dengar mesti nak kena tinggikan volume...ntah la...sama kes macam Live Evil....album2 live lama ni sound dia slow la...kena cari versi remastered kot baru bunyi dia kuat...tak sure pulak aku cd ni ada tak versi remastered..

satu lagi yang menarik...dengarkan Doctor Doctor versi MSG live ni...berbeza dari versi UFO tapi kekadangnya aku rasa lebih best...terbaik!