Friday, June 30, 2017

Album of the Year

Yang dah 20 tahun pada 3hb Jun yang lalu...


Faith No More - Album of the Year (1997)

Seperti album sebelumnya, King For A Day, Fool For A Lifetime (1995), kaset ini juga dibeli sekadar untuk melengkapkan koleksi. Tetapi yang bezanya, King For A Day, Fool For A Lifetime adalah album yang “grower” hinggakan saya rasa perlu untuk membeli cdnya.

Tetapi kes yang sama tidak berlaku kepada Album Of The Year. Ironi dengan tajuknya, saya rasakan album ini agak membosankan. Faith No More tidak lagi menjadi sebuah band yang pelik (weird), caca marba dan sukar dijangka. Album Of The Year lagu-lagunya agak “straight forward”, “mellow” dan tiada yang kekal dalam ingatan. Kalau yang menarik perhatian pun mungkin lagu "Ashes to Ashes" yang seakan-akan lagu dari era Angel Dust (1992).


Sejak ketiadaan Jim Martin, Faith No More sekali lagi bertukar gitarist. Tetapi yang pastinya sekali lagi lagu-lagunya tidak mempunyai solo. Satu lagi faktor tambahan yang mengurangkan minat kepada album ini.

Tak langsung mengikuti perkembangan mereka selepas dari ini...kurang minat dah. Tetapi kalau ada re-union bersama Jim Martin...mungkin itu cerita lain...1 comment:

  1. album FNM yg ni memang tak pernah tau pun..heheh.anyway selamat hari raya maaf zahir batin

    ReplyDelete