Friday, March 27, 2009

Rintangan Hidup Dunia

Sekali lagi aku akan memaparkan kaset2 lama aku yang telah berjaya aku upgradekan ke cd...takder la beriya2 nak upgrade pun...cuma kalau terjumpa..aku beli la cdnya...so ini entry untuk riak cdwi...haha..

Dari kaset ke cd...Rintangan Hidup Dunia - Rusty Blade

Aku mula tau pasal rusty blade kalau tak silap tahun 85...tak banyak info aku jumpa pasal dorang kat internet...tapi korang boleh cekidout kat sini. Rusty Blade la antara band2 awal rock melayu era 80an yg aku follow selepas Search dan Battle Of the Band...dan inilah album (ep) pertama dorang yg aku masih simpan...786 Ikrar Perwira...seperti biasa...versi cetak rompak la...biasa la budak sekolah...mana ada duit..


kaset ni dah 24 tahun...kalau pompuan kawin muda...mau dah anak 3 dah...hehe..



Seperti yang boleh dilihat kat gambar di atas...terdapat 5 lagu Rusty Blade iaitu 786-Ikrar Perwira,Gadis Lincah,Darah Muda,Pemuda Rock n Roll dan Pertama dan Terakhir...selebihnya satu lagu Jatt (Black Dog Bone) cover lagu Still Loving You (Kau Pergi Tiada Penganti) dan 1 lagu kumpulan Pelangi (A.Ali) dan 2 lagu minah rock Shirley Hermosa (Kau Kini Mengerti dan Sebatang Lilin)..ntah sapa minah ni aku pun tak kenal...tak silap aku minah indon ..rasanya Razzi M (gitaris Black Dog Bone) yang terbitkan ep ni.

4 lagu heavy Rusty Blade tu korang dengar dia punya riff gitar...dasat..advance sungguh rusty blade zaman tu...lagu Ikrar Perwira memang terbaek la...sampai sekarang jadi favourite aku...dan aku memang minat semua lagu2 dalam ep ni...er tolak yang Jatt,Pelangi dan minah indon tu la...heh...

Tapi sebenarnya aku bukan nak citer pasal ep ni ajer..sebab ep ni memang tak keluar dalam bentuk cd pun..tapi kesemua lagu2 dalam ep ni ada diselitkan dalam cd2 yang Life Record keluarkan semula pada tahun 2003.. contohnya cd Rintangan Hidup Dunia ni...terselit lagu Gadis Lincah dari ep tu...


Kaset diterbitkan tahun 87...cd 2003...harga beza RM7.30 jer..tak jauh juga bezanya..


ini pula kasetnya...hah...yang ini ori...tapi masa dikeluarkan tahun 1987 tu pun aku beli cetak rompak gak...ni aku upgrade 2,3 tahun kemudiannya..



Kalau tengok gambar kat cover tu...hanya Yantzen, Khalid (zaman ni masih hensem...belum botak...hahaha) dan Zan je yang aku kenal...gitaris lagi sorang tu aku tak kenal...ikut kat wiki namanya Izad...bassist pun takder gambar...ni jam Man Karen masih main ngan Rockers...

Zaman tu boleh la dikatakan Rusty Blade la band rock yang paling heavy (SYJ satu lagi)...Iron maiden Singapura la kan...lagu2 macam Rintangan Hidup Dunia,Satria Bangsa,Langsuir Liar,Taming sari,Ketagihan, Rock memang favourite la...itu jam kalau gi jamming...tak bawak lagu Rusty Blade macam tak cukup rock la...haha...

satu lagi yang bestnya Rintagan Hidup Dunia ni...lagu2 slow pun terangkat..Tiada Lagi Aku, Penantian dan Kehilangan...3 buah lagu slow rock yang bukan leleh meleweh...tetap terasa rocknya...ini yang bezakan Rusty Blade ngan band2 lain...tak main bunyi keyboard meleleh time kalu slow...

Aku merasa sekali je tengok Rusty Blade live...tahun 87 ker 88...tak ingat...kat Stadium Larkin...time tu dorang ngan Wings...opening actnya budak kg aku D'Fender...kita org duk baris depan...nak support org kg la kan...haha...dorang bawak lagu cover Malmsteen dan Maiden...yang paling aku tak lupa..aku dan member2 duk nyanyi sama2 masa band D'Fender ni perform...ada la 3,4 org mat rock rambut panjang sebelah sudah jeling2 kita orang...mungkin dorang pelik kot...bebudak sekolah macam kita orang lagi rock dari dorang...iyer la siap hafal lagu Maiden kan...dorang gaya je rock...lagu omputeh tak tau...hahaha...tapi..ni betul ni..bagus band D'Fender ni... sayang x dapat kemana..merasa jugak la dorang keluar URTV sekali...tu zaman abang rambut ketak Melodi masih wartawan URTV...tu hari terjumpa vocalistnya dah keja bawak bas kilang rupanya...tapi penampilan tetap rock...haha...band paling top kat kg aku kalau time keja kahwin ni...walaupun ada satu lagi band lain dari kg aku yg berjaya buat album...iskh...iskh..ini cerita lain...dah melalut la pulak aku...ok..ok...back to topic...rusty blade oi...hehe..

Rusty Blade ni kalau live yg bestnya nengok aksi Yantzen...showmanship dah macam Bruce Dickinson...dah lah stail rambut pun sama...siap panjat2 tiang bendera lagi..memang tak reti duk diam...dan macam biasa jugak dorang pun rajin cover lagu Maiden...tu pasal dapat gelaran Iron Maiden Singapura kot.

kalau dengar 786-Ikrar Perwira dan Rintangan Hidup Dunia ni memang buat aku teringat zaman2 80an la...zaman2 sekolah...zaman2 jamming konon nak jadi rock star...haha...those were the days.. :p

10 comments:

  1. i love this post.

    konpem, tahun2 akan datang, 10 tahun dari skarang pun, peminat2 rock melayu akan google carik info Rusty Blade, dan keluar result, dan dorang akan masuk sini dapat banyak info dan gambo2 kaset/cd Rusty Blade kat sini.

    ReplyDelete
  2. album terbaik bagi gua.. rusty blade adalah legenda!!

    gua gila betul dgn guitarwork 'gadis lincah' dan feeling 'pertama dan terakhir' cukup memamah meluluh jiwa...

    'ikrar perwira' tu adalah anthem 'wajib tahu' oleh semua rockers melayu!

    ReplyDelete
  3. Deaf, Eddie..
    Rusty Blade memang lagenda heavy metal melayu...

    Sitie..
    nak buat camner..nak gi mancing kumpul stem tak minat..ni je la hobi yang ada...:P

    ReplyDelete
  4. rusty blade berada dalam kelasnya tersendiri.

    ReplyDelete
  5. "huh, hebatnye band rock ni!"
    itu la reaksi gua kali perama dengar lagu 'ikrar pewira ' puluhan tahun yang lalu.
    bukan saja punya frontman yang energetic, tapi gak gandingan dua gitaris yang mempersonakan. riff yang hebat!
    sound countdown to extinction seperti rintangan hidup dunia. heh!

    ReplyDelete
  6. cari info pasal rintangan hidup dunia 87 n terjumpa blog ni.thanks for posting!
    suka sgt lagu ikrar perwira n tercipta kasihku

    ReplyDelete
  7. Manfaat Aktivasi Rejeki :

    Menetralisir rintangan kehidupan/energi negatif dengan metode getaran. Energi negatif yang minim akan mempermudah pencapaian target kehidupan. Anda akan kami ajarkan metodenya sehingga mampu melakukan ruwatan/pembersihan pada diri sendiri.

    * Peningkatan kualitas keberuntungan.

    * Lebih tenang, sabar, mudah bersyukur dan percaya diri.

    * Mampu mentransfer energi untuk keperluan seperti : peningkatan omset, peningkatan karir, lebih cepat mendapatkan jodoh dll


    http://pelatihanintienergi.com/pelatihan-aktivasi-rejeki.php

    0812 8202 7639 / 085 777 269 266

    ReplyDelete