Wednesday, December 22, 2010

Satu Perjuangan

Sebuah lagi album dari tahun 1990...kali ni album rock melayu...dari sebuah kumpulan yang kononnya berkonsep thrash...tak lain tak bukan Saxo - Satu Perjuangan..



Saxo ni tak ramai rasanya orang tau...nama dia jer buat aku teringat SAXON...mungkin jugak cedok dari situ...tapi yang pastinya dorang ni selalu digembar gemburkan sebagai thrash band tempatan pertama yang buat album secara mainstream...

Aku mula tau pasal Saxo pun adalah dari satu show kat tv3...kalau tak silap "Dari Panggung Anniversari"...tahun 1988 kot...aku pun dah ingat2 lupa...tapi yang paling aku ingat dorang bawak lagu "For Whom The Bell Tolls"....kira gempak jugak la kan...tu jam biasanya band2 rock melayu paling dasat pun cover Iron Maiden jer kan...ni Metallica beb...dasat...tu sebab agaknya dorang ni di panggil band thrash...

Sebab tu jugak la aku beli kaset kompilasi Pancakara Di Cakrawala...rasa teruja jugak la bila dengar ada band Malaysia main thrash kan...lagu dorang "Dunia Atau Neraka" dari kompilasi tu kira boleh la..

Bila kaset ni keluar...aku teruja jugak la nak beli...pasal ni 1st time ada band tempatan yang ngaku main thrash buat album secara mainstream...ni sebelum zaman2 Cromok & FTG...tapi yang kekadangnya aku rasa lawak...mat2 underground dan fanzine2 yang konon2nya trOO pada zaman tu...semua pakat mengutuk dan boikot Saxo ni...yang buat aku rasa lawak bukanmya apa...kalau dorang kutuk/boikot pasal muziknya tak thrash ok la jugak...ni isunya pasal dorang nyanyi dalam Bahasa Melayu dan bukannya underground...apa la...ngarut betul mentaliti dorang zaman tu...heheh...kalau la ada abang2 otai underground baca ni...sure aku kena smash punya ni...huhu...



Ok..ni komen aku pulak..pasal muziknya...bukan bahasanya...aku rasa album Satu Perjuangan ni bukanlah thrash sangat pun...seingat aku masa mula2 dengar dulu takder satu pun lagu yang aku benar2 melekat...mungkin expectation aku tinggi sangat kot...aku lebih suka lagu Dunia Atau Neraka dorang dari kompilasi Pancakara Di Cakrawala tu...maklum la zaman memuda dulukan...suka yang laju2 jer...kena pulak kata thrash tapi ada lagu meleweh macam Dukacarita Cinta dan Nyalakan Cintaku (lirik oleh Mama Juwie...adoiii...) tu buat aku rasa potong stim nak layan Saxo...lagi pun aku tak berapa minat suara vocalistnya...tak thrash langsung...suara kecik...dah macam suara glam rock pun yer jugak...

Nak komen lain2...ntah la la...dah berbelas tahun tak dengar kaset ni...dah lupa dah...nak dengar balik kaset ni pun bunyi dah teruk dah...nasib ada jugak beberapa lagu yang boleh jumpa kat youtube...korang layan sendiri la nak tau best ker tak Saxo ni...kalau korang tanya aku...terutama 20 tahun dulu...aku jawap tak berapa minat...walaupun ada jugak lagu2 dorang yang best...yang heavy contoh macama Perjuangan, Kematian (Satu Pembebasan), Satu Harapan...susunan muzik pun boleh tahan...solo pun dasat...alaa...korang jangan dengar buta2 cakap aku...aku bukannya sapa2 pun...try dengar sendiri la...selera memasing beb...



***tapikan layan D'Febians album Juara Juara Rock 1 lagu Peperangan pun thrash apa...Creeping Death tu...heheh...tak pun XPDC...bagi aku lagi best thrash XPDC dari Saxo...klon pun klon la...janji sedap...arggghhh...terasa nak layan Selendang Merdeka la pulak...

9 comments:

  1. pernah dengar jugak ni dulu2 zaman dinosaur.

    ReplyDelete
  2. itu zaman aku suka baca review dlm majalah apa ntah yg selalu bgtau tape2 baru. salah satunya Saxo ni, aku try cari, tp tak jumpa. Bila tak jumpa, aku lupakan je la..hehehe. Tapi ok apa diorg punya lagu (aku dgr kat youtube).

    ReplyDelete
  3. Perghhhhh......!!!! Saxo..
    Gua minat kematian satu pembebasan.. lagu nyalakan cintaku memang layan lah..
    Diaorang pernah join konsert trash pertama kat stadium negara dengan slapdeath, nemesis & punisher..

    ReplyDelete
  4. p/s.. mau trade ke bro..? hik..hik..

    ReplyDelete
  5. band trash... promo je lebih sbb masa tu FTG tak keluar lagi.

    Aku pun terlibat juga layan Konsert Trash kat Stadium Negara tu..aksi BLACKFIRE mmg real la..

    ReplyDelete
  6. Cik Cromirama...memang banyak permintaan pasal tu...tapi takat ni lum rasa la nak trade ker atau jual...akan datang waallahualam...

    ReplyDelete
  7. Berteromber, TQ for Saxo info posting. Mmg rasa "down" sikit bila full album keluar. High expectation dari "Pancakala" merudun. Maybe dah kehendak record company.. Hairan bin Ajaib, XPDC mmg "live undead".

    *Jgn lupa review compilation "Pancakala"... if senang2.

    ReplyDelete
  8. kali petama gua tengok saxo main dalam konset thrash PERTAMA kat stadium negara puluhan tahun dulu. tak best manapun saxo ni. patut tak masuk dalam line up konsert thrash pertama.

    ReplyDelete
  9. F&A...Insyallah...nak review nak kena dengar balik...dah lama dan lupa..tu yg kekadang jadi masaalah tu...ntah bila la ada masa senang2 nak dengar...

    ReplyDelete