Wednesday, December 20, 2017

Under Jolly Roger

Lagi yang dah berusia 30 tahun pada tahun ini...


Running Wild - Under Jolly Roger (1987)

Lama tunggu nak dapat pegang album ni secara fizikal. Dulu di penghujung tahun 80an sekadar membaca tentangnya di dalam majalah Metal Hammer. Imej Lanun Johor di cover albumnya menarik perhatian. Tambahan pula ulasan album dan konsert mereka mendapat rating yang agak tinggi juga dalam Metal Hammer.


Mereka adalah pelopor kepada apa yang digelar sebagai Pirate Metal. Sebenarnya dari segi muzik tiada bezanya antara mereka dengan lain-lain band heavy metal dan power metal 80an. Yang bezanya hanya dari segi lirik.

Muzik sebegini sememangnya makanan saya. Maka misi menghabiskan duit yang seterusnya sudah tentu-tentulah untuk mencari cd-cd mereka yang lainnya pula.




5 comments:

  1. Dulu masa bebdk selalu nampak cover album ni.ada satu band rock melayu ada tiru cover ni tak silap aku

    ReplyDelete
  2. Wow.. perna baca saja nama band ni belum perna dgr lagi lagunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perlu dengar ni bro. Dalam dunia ni bak kata Metal Hammer... Hanya Steve Harris dan Rolf Kasperek ja tahu buat riff yang sama untuk band dorang..

      Delete
  3. Aku ada satu kawan, minat giler kat band Running Wild ni, entah apa dia suka kat band ni pun aku tak tahu..

    ReplyDelete
  4. Sedap album ni. Sampai sekarang masih jadi siulan kadang-kadang bila sunyi... terkeluar ja dr mulut "Under jolly rogaaa...!"

    ReplyDelete