Tuesday, September 13, 2016

Hey Man

Yang dah 20 tahun..


Mr Big - Hey Man (1996)

Album ke 4 dan album terakhir Paul Gilbert bersama Mr Big. Muziknya sedikit berubah. Lebih perlahan. Mungkin pengaruh usia.

Tiada lagi lagu laju di track pertama seperti Addicted To That Rush (Mr Big), Daddy,Brother,Lover,Little Boy (Lean into It), atau Colorado Bulldog (Bump Ahead). Lagu track pertama album ini, Trapped in Toyland lebih santai.

Namun begitu mereka tetap dengan genre hard rock. Tak terpengaruh langsung dengan grunge. Paul Gilbert masih tetap dengan shredding solonya.
Billy Shehan tetap dengan bunga bass yang meletup-letup.


Salah satu perkara yang menarik tentang Mr Big adalah lagu-lagu slow rocknya.Memang tidak pernah mengecewakan. Vokal Eric Martin memang lunak bila menyanyikan lagu yang begini.

Hey Man membuktikan yang hard rock masih terus hidup di tahun 90an...



4 comments:

  1. Mr big memang legend bro.. Album hey man ni gua slow sikit daa, tapi 3 album terawal diorang memang SuperB.. Lagu ballads seperti wild world mmg syahdu, dgn petikan gitar rhythm ala ala unplugged Gitu, sekali sekala dengar seperti kumpulan teachers pet la pulak.. Itu belum nak citer masa zaman Ritchie kotzen jadi lead guitar tuh.. Apa apa pun 5 ­čîč buat Eric Martin.. Vocalist terbaik bro..

    ReplyDelete
  2. Album terakhir sebelum PG keluar jap digantikan dengan Ritchie Kotzen.
    PG masuk balik semasa album What If... hingga sekarang

    ReplyDelete
  3. dkt otak aku hanya ada "to be with you" dan "wild world..ritchie kotzen aku kenal pn masa beli vcd blajar gitar..hahahaha billy sheehan aku kenal disebabkan ada kawan aku peminat billy n dia tayang le cara billy main bass...hahaha

    ReplyDelete
  4. Album ni pun penah beli kaset gak.hilang.dua lagu aku suka dlm album ni "take cover" dgn "goin where the wind blows"

    ReplyDelete