Tuesday, June 11, 2019

The Dirt

Cerita pasal filemnya sudah >SINI<  Kali ni pasal cd soundtracknya pula...


Mötley Crüe - The Dirt (2019)

Lebih berminat nak bercerita tentang 4 lagu terbaru dari mereka. Yang lain-lain tu memang dah lagu wajib. Yang biasa dengan Motey Crue memang dah hafal dah. Yang tak berapa nak tahu, boleh juga bermula dengan cd ini. Ini dah kira macam album kompilasi best of juga.


Tapi perlu di ingat, Motley Crue dah lama berubah muziknya. Zaman 80an dari Too Fast for Love (1981) hingga ke Theatre of Pain (1985) membawa ke Dr. Feelgood (1989) pun dah lain muziknya, Inikan pula era John Corabi dan dekad 90an. Menggunakan semula khidmat Bob Rock sebagai penerbit mungkin kerana mereka mahu kembali kepada sound album Dr Feelgood. Album yang paling berjaya dalam sejarah kerjaya mereka.

Ternyata lagu-lagu barunya ada perisa Dr Feelgood. Mungin tak lah sama seratus peratus. Nak kata sedap mungkin melodinya agak catchy. Tetapi untuk peminat Mick Mars, yang sukakan rif rif membunuh yang menjadi iconic dalam lagu-lagu klasik mereka seperti "Shout at the Devil", "Looks That Kill" dan sebagainya tentu akan rasa kurang berminat. Lagu-lagu baru mereka ni rasanya macam kurang umphh di bahagian sound gitarnya. Mungkin zaman dah berubah...


Tapi yang paling rasa kelakar adalah lagu cover Like A Virgin dari Madonna. Macam tak kena. Macam tak masuk kepala asalnya. Tapi bila ulang dengar beberapa kali rasa macam sedap pula 😀. Hmmm...mungkin kerana melodinya memang kuat atau mungkin juga dah terbiasa dengan lagu ini...



No comments:

Post a Comment