Tuesday, March 10, 2009

Generasi Apache



Ada seorang rakan yang tak pernah tengok mana rupa kaset Apache yang popular sangat pada tahun2 80an dulu..so kerana itu...aku menyelogkar gerobok rumah aku dan rumah family aku...akhirnya terjumpa lah beberapa keping yg masih terselamat.


antara yang terselamat...dah lebih 20 tahun dah kaset2 ni...kira rare ni...


Buat yang tak tau...harga sekeping hanyalah RM3.00...tapi mahal jugak la bagi seorang budak sekolah macam aku yg dapat duit kocek 50sen sehari pada masa tu ...ikat perut hari2 tak makan demi nak beli kaset2 ni..


contoh cover depan


lagi contoh packaging kaset apache ni


belah dalam ada lirik ..ada yg tak der..nasib la kan..yang ori pun banyak takder lirik


rupa bentuk kasetnya...tajuk kaset kena tulis sendiri tu...hehe..



tulisan ROCK ROCK ROCK kat bawah dan lambang kepala red indian tu memang trademark dia la..


Kaset original zaman tu memang susah nak dapat...tak silap aku kaset ori omputeh baru dalam RM9 hingga RM11 kot...tapi memang payah giler nak dapat...kat area pekan kat kampung aku Ulu Tiram, Johor..memang jual kaset pirate aje tapi dengan adanya kaset apache ni la yang mengajar aku band2 rock omputeh...terimakasih lah pada tokey apache ni..ntah sapa la tokey dia ni...mesti dia pun mat rock kot...hehe..

Rasanya menjelang penghujung 80an...tahun2 dimana kerajaan giat membenteras cetak rompak..kaset apache ni mula pupus dari pasaran...satu yang aku suka pasal kaset ni....walaupun pirate...tapi ada dia punya kualiti boleh tahan la...ada antaranya boleh di gunakan sehingga sekarang berbanding kaset2 ori terutama keluaran EMI dan WEA...memang hampeh...bunyi tenggelam giler kalau simpan lama..contoh kaset2 Iron Maiden aku la...semua dah tak boleh dengar...bunyi tikus tu satu hal...tenggelam giler bunyinya...memang hampeh...

Apa2 pun..kaset2 ni aku akan simpan sebagai kenangan...memang tak jual ahh.. :D

14 comments:

  1. I love this post..
    ni malam aku enjoy baca blog2 korang2 semua haha..

    aku ni kul 2 pagi ni sorang2 kat keja, tersenyum meleret baca..

    cuma seorang fan musik je boleh tulis cam gini, dan simpan koleksi giler cam gini hahaha..
    Happy ah aku baca dan nengok gambo

    ReplyDelete
  2. dasat ah lu simpan kaset ni... Kaset2 gua semua gua jual konon bertukar format kepada CD. Lupa ada nilai khazanah.

    ReplyDelete
  3. fuweyyy kaset apache ada lagi tu..ni zaman abang2 ipar aku nie..simpan nie weii.

    ReplyDelete
  4. macam ku kenal je tulisan kat keset tu...yg tulis RISING FORCE MARCHING OUT...pakai pen dakwat hijau..hehehe!!!

    ReplyDelete
  5. aku pun dulu sejak dah upgrade ke cd letak bersepah2 je kaset ni...ingat dah hilang dah...tak sangka masih jumpa lagi...walaupun banyak lagi yang dah hilang...antaranya koleksi Maiden versi apache ni..satu pun tak jumpa...

    Skid...
    memang ko kenal pun...hahaha..

    ReplyDelete
  6. sekeping rm3.00, memang tak mampu nak beli masa tu! mahal giler! harharhar! memang kena kumpul duit atau pinjam kat member kalo nak dengo band2 metal feveret. kasih sayang dan silaturahim terjalin erat kerana kaset pirate apache.
    tapi pasal pinjam minjam ni gak, banyak kaset yang hilang. amik trus tak pulang-pulang. mangkuk sungguh!

    gua masih simpan lagi beberapa kaset cap apache tahap rare ni ( antaranye iron maiden beb. heh! ) sayang tul walau orang akan gelak atau kata "barang purba apa plak ni?"

    dengan adanye kaset cap apache mampu beli di zaman emas rock/metal ni la band2 metal dan glam dunia dikenali.

    ReplyDelete
  7. ini boleh bikin muzium mini utk pencinta rock ni...

    good job bro!!

    ReplyDelete
  8. gua kenal Metallica dgn Apache nih la... hahahahaha! apa ke tajuk...heavy thrash metal thunder kape ntah... ngan king diamond ngan 2 band lg yg gua dh tak ingat...

    ReplyDelete
  9. hahaha... dokken pun ada tu~

    aku xsempat zmn2 apache ni, tp abang2 takilala ada beli bbrp kaset apache... dorg ni la yg dedahkan aku kat muzik rock/metal ni

    ReplyDelete
  10. salam...x sangka jumpa gak insan yg kepala mcm aku...aku dulu apache casette collector juga...tp casette tu semua dah musnah...ada yg hilang, berkulat (kalau play, head player jd kotor, pas tu kena cuci kalau x bunyi nye...paham2 udah ler...he3x).
    bro! boleh listkan kat blog ni playlist casette heavy thunder thrash metal...pasal casette tu aku kenal slayer, metallica, destruction dll...pada hal masa tu music thrash amat asing di Malaysia ni...p/s...atas tu brader gayour G3 ke...salam bro...gua minat la kat karya2 lu...

    ReplyDelete
  11. ijau...beast from east nak jual ker?...hehe

    otairockapak..salam kembali...sorry bro..aku dah hilang kaset heavy thunder thrash metal tu...aku pun dah lupa apa track list dia

    ReplyDelete
  12. salam broo nk jual ke kaset nie bro..terbaik la

    ReplyDelete