Friday, July 10, 2015

Vs Borussia Dortmund

Persahabatan Antarabangsa
09hb Julai 2015

JOHOR DT [ 1 ] - [ 6 ] BORUSSIA DORTMUND
JDT
Gary Steven Robbat 39'
BVB
Ilkay Gündogan 22'
Pierre-Emerick Aubameyang 29'
Kevin Kampl 32'
Shinji Kagawa 74'
Jeremy Dudziak 82'
Marco Reus 89'



Lama dah tak cerita pasal bola. Pasal memang dah lama dah tak turun Larkin. Awalnya tak bercadang pun nak pergi. Bulan puasa la kan. Tapi bila tiket dah dalam tangan walaupun tak pergi cari...tambah pula teringin juga nak tengok ex Manchester United, Shinji Kagawa dan lain-lain bintang dunia macam Marco Reus, Mats Hummels dan Ilkay Gundogan main depan mata. Turun juga la..


Game ni tak guna season pass. Yang pegang tiket rumah kos sederhana macam saya merasa la duduk kat kawasan season pass (kawasan garisan tengah). Kalau tiket pprt kena duduk kawasan belakang tiang gol. Kawasan rumah mewah (grandstand) memang tak mampu ler. (banyak mat saleh jer kat situ)

Tapi bila lepas Isyak baru keluar rumah, memang tak merasa la nak dapat seat yang strategik. Nasib juga tak sesak.


Jumlah penonton dalam 12,800 orang. Kira ok la tu kalau nak dikirakan main dalam puasa. Tambah pula harga tiket pun agak mahal. Orang dah sibuk nak raya ni...mana nak cekau duit.

Tapi yang bestnya kali pertama nampak ada pelbagai kaum. Ramai juga cina dan india. Orang putih pun ramai. Bangsa Johor la kan...heheh...Benda ni yang bagus. Perpaduan...Tiada rasis. Time JDT score semua pun bersorak...time Dortmund score pun sorak juga...heheh...


Yang bestnya ada baling-baling resit. Lama dah takder. Game ni bukan bawah FAM. So rumah kita...buat cara kita...kalau tak...maunya kena denda. Cuma bakar flare takder la...dorang bakar kat luar stadium. Banyak asap la...kesian yang bawak budak-budak.

Bagusnya sekarang undang-undang larangan merokok dah ketat. Siapa yang hisap rokok memang kena sound dengan marshal. Tapi ramai juga yang naik seat yang paling atas untuk hisap. Ok la sekurang-kurangnya asap tu tak ganggu orang lain.



Ni paling dekat gambar Kagawa (no 2 dari kiri) yang dapat saya ambil. Yang lain-lain tu susah nak cam kecuali masa game jersey ada nama. Muka Jepun la kan...senang nak kenal.

Perlawanan secara keseluruhannya ok la. Semua player tempatan JDT merasa main. Kalau nak banding standard tu memang nampak la jauh ketinggalan. Bak kata adik saya pun, "Dortmund main macam dalam tv"....hahaha...tu baru Dortmund...belum lagi Bayern Munich kan....


Ni masa penyampaian hadiah. Meriah. Ok la. Kalah memang dah tentu-tentu kalah. Tapi dapat tembus sebijik gol pun jadi la. Tak sia-sia hantar Gary 3 bulan kat Dortmund...hahaha...


Ni masa abis game. Siap ada pertunjukan bunga api...rasa macam hari raya...kena pula B.O.S siap nyanyi lagu "suasana hari raya"...



Ni cenderamata mata (goodies) setiap orang dapat masa masuk stadium. Ok la bayar mahal-mahal sekurang-kurangnnya ada la juga benda nak bawa balik rumah.

Secara keseluruhannya puas hati la. Harap benda ni bukan habis kat sini. Dulu pun banyak negeri buat perlawanan persahabatan antarabangsa macam ni. Tapi hangat-hangat tahi ayam. Kesinambungannya tiada.

Harapnya kalau tahun ni Dortmund...tahun depan cuba la Bayern ker, Real Madrid ker...tapi kalau dapat Manchester United...memang senyum ketelinga...heheh...



7 comments:

  1. syabas buat TMJ sebab merealisasikan match ni

    ReplyDelete
  2. pegi jugak eh..aku ingatkan tak pegi..heheh..

    ReplyDelete
  3. sedih dgr kabar tmj dah undur diri... ada kah jdt akan terus bersinar tampa tmj.

    ReplyDelete