Friday, February 10, 2012

Radio dan Classic Rock 103.3 FM

Budak2 dulu aku memang suka dengar radio...sebenonya sampai sekarang pun....terutamanya waktu memandu atau tolong orang rumah gosok baju...

lepas2 zaman record/lp dan katrij...masuk pulak zaman kaset (awal 80an)...bapak aku ada beli radio kaset yang bentuk dan warnanya lebih kurang cenggini...tak silap aku brand National...radio tu la yang banyak berjasa memainkan soundtrack hidup aku sepanjang tahun2 80an...

Dulu2 zaman budak2 awal 80an...aku rajin bukak Radio 1 Spore...tu jam zaman2 New Wave Duran Duran la...rancangan DJ  Roger Kool "Saturday Spin" memang tak pernah miss...pastu bila zaman rock ada Rock On One dengan DJ Lyn Saadon...ni zaman sebelum radio melayu Singapura ada Pop Rock dengan Arwah Adnan Maswan tu...memang legend mak cik ni...Slayer pun dia bantai...

Tu cerita radio omputeh...memang kalau omputeh aku tak dengo radio RTM (zaman 80an tu mana ada siaran radio swasta...radio RTM dan radio negeri2 macam Johor ngan RMJB nya jer la yang ada)...time tu radio RTM bahasa inggeris di panggil saluran biru kalau aku tak silap...tapi seleksi lagu2 dia memang hampeh...tak up to date langsung...tapi kalau melayu...banyak jugak aku dengo radio RTM terutama slot tengah malam...rancangan Pok Pok dan Tu Tu...lawak dorang berdua ni...aku kenal lagu "The Hunter" dari Dokken dari dorang la ni....

Bila tiba musim rock...tahun2 hujung 80an...radio melayu Singapore dengan rancangan Pop Rock la yang paling legend...time tu kat mana lagi korang  ada can nak dengo lagu Iron Maiden main kat stesen radio melayu...(Alfatihah untuk arwah Adnan Maswan)...kat RTM tak kurang hebatnya...rancangan tengah malam Rockarena dengan DJ Kamal Hasan pun boleh tahan jugak....tapi tu jer la rancangan2 radio yang korang berpeluang nak dengo lagu2 rock yang heavy...tak macam sekarang kan...melambak2...selalu betul dengo lagu Iron Maiden kat radio terutama Sinar FM...tapi tu la...bila dah masuk tahap klasik...baru la lagu2 ni berpeluang main kat radio...dulu jangan harap la...ni semua lagu boleh buat rosak akhlak...(lagu hantu berubat kata bapak aku)...hmmm...mungkin jugak penerbit...Dj...tu semua orang yang membeso zaman Iron Maiden...dan dorang still jadi orang....so benda tu takder hal la sekarang...heheh...

t-shirt hadiah ni cadangnya satu hari nanti akan diframekan...

Bercerita pasal klasik ni...teringat aku dulu (tahun 1997) ada sebuah stesen radio khas memainkan lagu2 rock...stesen tersebut adalah Classic Rock...stesen terbitan Astro yang di lancarkan saing dengan MIX FM, Light & Easy dan Talk Radio (dah tutup dah...) stesen radio ni la jadi peneman aku sepanjang memandu pergi/balik dan dalam opis....tu jam aku kerja kat Jalan Pahang, KL...kat area belakang Hospital Tawakal tu...(manarupa la tempat ni sekarang yer...lebih 10 tahun dah tak pergi..)

Stesen ni bukanlah main lagu2 heavy metal ker apa...tapi lebih pada rock 70an...takat Metallica/Iron Maiden tu memang ada la...tapi paling aku suka dorang ni pemurah...ntah berapa kali aku dapat hadiah cd dengan hanya request lagu...dengan syarat korang pakai co. punya letterhead...tapi ada sekali tu dorang buat contest...hadiahnya 100 keping cd dari Tower Records...sayangnya nama aku tak naik...mamat yang nama naik tu pulak fail nak jawap soklan sapa penyanyi utama Guns N' Roses....tu jam aku rasa nak tumbuk jer mamat tu kalau dia ada depan mata...camner mamat tak rock ni boleh terlepas masuk rancangan rock dan menang hadiah pulak....tension aku...

antara cd percuma yang pernah aku dapat..

Tapi sayangnya tak semua yang best akan happily ever after....tepat pada 31/07/1998...stesen ni ditamatkan siarannya...Astro bagi alasan tak untung...tak banyak iklan masuk...dan dorang nak buat rancangan radio melayu....tepat 2 minutes 2 midnight 31/07/1998...ok...ni aku tipu....haha...lebih kurang waktunya cengitu la...DJ bertugas (tak silap aku nama dia Manvir)...cakap..This is the day the music died...then bunyi senyap dan sunyi....pastu terus masuk stesen radio baru...ERA FM...tu pasal sampai sekarang memang aku anti ngan radio ERA...hahahaha...

Tapi stesen ni sebenonya masih wujud lagi...cumanya ia dah tak ke udara lagi...kalau korang ada astro..try tekan channel 860...tapi ianya bukanlah macam dulu lagi....harap2 satu hari nanti stesen ni akan buat comeback...kalau masa 1st time dulu definasi klasik pada mereka mungkin lebih kepada rock 70an...tapi kalau sekarang...80an...atau mungkin 90an pun dah masuk kategori klasik kot...terasa tua betul diri ini...heheh...



15 comments:

  1. sayang btol channel tu tutup.padahal channel tu la paling sedap lepas sinar.fm i folowww!kah3

    ReplyDelete
  2. ha'a..wa penah dpt cd jimi hendrix hehe..senang je, 2 kali call terus masuk..dedicate lagu..lupa dah apa wa request..tp rasanya cromok la..hehe

    ReplyDelete
  3. Masa aku baru sampai itm shah alam, 103.3 la yang jadi pengganti perfect 10 dan class 95 kat pontian. Tapi tak lama lepas tu jadi Era pulak.Bloody Hell. Terpaksa balik kg ambik kaset.Masa tu pun streaming radio pun tak berapa effisien tapi okla buat lepas geram walaupun buffering dia lembab. Yela internet 1515

    ReplyDelete
  4. Pada aku...

    Rock 70's tetap dipanggil classic rock.

    Masuk 80's rock dah pecah jadi hair, glam, metal, punk, seattle, speed dan macam2..

    Mungkin definasi classic di sini bermaksud rock yang asal (punyalah banyak godfather masa ni kan, godfather of rock la, metal la).

    Cuma yang aku x boleh hadam bila ada pulak genre post rock. Pejadah tu? hahaha

    ReplyDelete
  5. Nizam…aku pagi2 gi keje bukak Sinar FM dlm kereta…

    Ijau…klasik nasional tu fav. bapak aku…anak aku masa cuti sekolah duk sebulan kat kg pun sampai boleh terhafal lagu tema klasik nasional tu..

    Jemz….kerap sangat dapat hadiah…dapat surat suh jangan rekues lagi…kasi can orang lain…heheh…

    btw…kalau tak silap...opis ko tu masa zaman classic rock ni adalah bekas opis aku…

    ReplyDelete
  6. Shafid…aku pun dulu selalu bukak perfect 10…tapi sekarang lama dah tak bukak…Cuma kekadang nak dengo lagu 80's…buka Class 95…

    Zan…kalau aku tak silap…tag line Classic Rock 103.3FM ni " don't need to be old to be classic...just great"…gitu lah lebih kurang…so kalau baru pun tapi tahap best teramat…tetap masuk kategori classic kot

    during 70's...orang tak sibuk nak mengenre atau melabelkan muzik...semua yang guitar oriented orang panggil rock...tu yang semua yang 70's rock kena panggil Classic Rock padahal muzik Black Sabbath tak sama pun macam Pink Floyd ataupun Queen...

    dulu masa 80's...aku tak pulak pernah dengo terma hair metal...masuk 90's tetiba jer muncul perkataan ni...tapi post rock memang tak bleh blah la...mungkin nu metal tu boleh digelar sebagai post metal kot...heheh..

    ReplyDelete
  7. aku layan Sinar.FM sekaran, i polo...

    rock rabak sehhhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  8. heheh...kalau mamat yang ko nak tumbuk tu jadi kawan blogger sekarang... nak ke ko tumbuk dia kalau diberi peluang??? hahaha

    ReplyDelete
  9. speed...tu wajib dilayan terutama time malam tolong wife gosok baju...heheh...

    faizal...sekarang tak nak tumbuk...cuma nak check dari 100 cd yg dia menang tu berapa banyak cd dangdut yang dia ambik...nasib zaman tu lum kpop...hahaha...

    ReplyDelete
  10. entry best walaupun aku bukan pendengar radio.

    ReplyDelete
  11. Sekarang sudah karma...ERA dah tak jadi stesen radio no. 1 Malaysia....orang dengar lagu retro pulak....tu la sapa suruh main kotor dulu...karma beb.....karma......

    ReplyDelete
  12. try bukak http://www.bfm.my/ bfm 89.9 kalau lembah kelangnye frekuensi..sini jer boleh dgr lagu3 rock cam classic rock dulu..

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah Now my turn to be like my grandfather...but im not legend like him...
    Untuk mendengarkan....klik link dibawah.......
    1) http://tunein.com/station/?StationId=244124
    2) http://lambattinggal.fm:8000/listen.pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for sharing

      Semoga menjadi legend seperti atuknya juga

      Delete