Friday, July 11, 2014

Album Piala Dunia Espana 82 Ovaltine

Seperti yang dah dijanjikan sebelum ini...dah bersempena dengan hampir tamatnya Piala Dunia Brazil 2014...aku tampal buku Ovaltine ni..


Aku rasa siapa yang lebih kurang sebaya dengan aku, pasti pernah tengok buku ni. Free ajer pun...tapi secara pos...tak silap aku kena sertakan bukti pembelian ovaltine baru diaorang pos buku ni...

Aku tampal sikit la isi kandungannya...khas untuk kenangan bagi sesiapa yang pernah ada buku ni tapi dah hilang...


Dalam ada sejarah Piala Dunia..ini lah sumber pengetahun aku yang pertama tentang siapa pemenang dan di mana Piala Dunia yang terdahulu di adakan...sekarang senang ek...tanya jer pakcik google...

(kalau perasan aku ada tulis darjah 5 merah...ni memang kelas aku masa sekolah rendah...tahun nak ambik UPSR Penilaian Darjah 5....giler tua...hahaha...)


Ni pulak jadual perlawanan. Dulu lain sikit...takder suku akhir...tapi guna pusingan ke 2. Mata pun masa tu menang dapat 2 mata bukannya macam sekarang 3. Negara bertanding pun cuma 24 bukannya 32 macam sekarang.

Tu bukan tulisan aku. Abang aku yang tolong tuliskan. Kalau aku yang tulis sendiri...jahanam...tulisan macam doktor...hahaha...


Yang paling aku suka pasal buku ni dia ada bagi info negara-negara yang bertanding. Pasal buku ni lah aku tahu sepanyol dan argentina tu kat mana. Apa ibu negara dia, bangsa dia, bahasa dia, matawang, keluaran negara, bendera (siap kena kalerkan sendiri), peta, pakaian tradisi. Kira tak payah selak buku geografi ilmu alam (iskh...tua lagi..) pun dah tau dah...

btw...masa ni Sepanyol dan Maradona belum glamer lagi...


Zaman ni masih ada Jerman Barat dan Jerman Timur....cuba check nama-nama player...ada tak yang korang ingat...Karl-Heinz Rummenigge kalau tak tau...tak yah sibuk nak sokong Jerman la final nanti....tapi favourite player aku Pierre Littbarski...hampeh Ovaltine...takder gambar dia...

Gambar Itali lagi la...dari gambar tu...cuma 4 player yang main masa Itali menang final...Gambar Dino Zoff pun takder...Paolo Rossi tu paham la...dia last minit baru dapat panggil...tapi ada gambar Carlo Ancelotti  kat situ...walaupun sebenarnya nama dia tak kena panggil pun untuk world cup 82...


Gambar Brazil ni pun sama...takder gambar Zico....dulu aku pernah menyumpah macam mana Ovaltine boleh letak gambar yang takder Zico...grrrr...favourite player aku la kan...siapa la editor dia ni....zaman ni Brazil tak harap seorang star ajer...ramai...tapi kalah gak ngan Itali dan Paolo Rossi...tapi takder la kena kitai sampai 7-1..huhu..

Algeria tu 1982 pun dah layak world cup dah...team ni pun kuat macam sekarang...Siap menang lawan Jerman...sayangnya Jerman dan Austria berpakat masa last game untuk singkirkan Algeria. Hawau betul. Sejak tu FIFA buat undang-undang baru, semua perlawanan terakhir mesti main serentak supaya tak jadi lagi kes macam ni.


Ni satu lagi Ovaltine buat silap...Macamana gambar Poland tu takder Zbigniew Boniek? Pasal dia lah tahun tu Poland dapat no 3.

England pulak rasanya ni antara team yang terkuat pernah mereka hasilkan. Bryan Robson, Kevin Keegan, Glenn Hoddle, Peter Shilton, Steve Coppell dan ramai lagi star...tapi tak kemana jugak...


Zaman tu masih guna USSR...belum Rusia.

Belgium walaupun teamnya tak seglamer macam sekarang...tapi buat upset kalahkan Argentina masa perlawanan pembukaan.

Banyak lagi gambar...tak larat pulak aku nak tampal semua..


Tu la rupa tin Ovaltine pada zaman tu...sekarang macam maner ek?...tak perasan pulak aku...lama dah tak beli Ovaltine...Orang rumah suka Milo.

Dulu mak aku beli tin yang 500g, dalamnya dapat 6 keping gambar. Maknanya kena beli 4 kali untuk lengkapkan satu buku. Aku dengan abang aku apa lagi...pagi petang siang malam minum Ovaltine. Nak kasi cepat abis...boleh suruh mak beli lagi...heheh...tapi yang lecehnya...gambar tu bukannya boleh pilih-pilih...dia kat dalam tin bukannya nampak...mungkin nasib aku baik...3 kali beli semua dapat set gambar yang lain-lain...cuma kali ke 4 dapat set gambar sama...nasib member sebelah rumah pun kumpul dan kebetulan dia ada 2 set gambar yang aku takder...so tukar suka sama suka...


Ni mukasurat belakang dia...panjang dah ni...aku stop sini arr...

Cumanya untuk final kali ni aku tak tahu nak sokong mana...team yang tak pernah menang macam Belanda kalah lah pulak...Aku lebih suka Jerman menang. Rekod tu kalau pasukan Eropah menang kat Amerika Selatan. Tapi tu la...mulut kata Jerman..dorang pun main best....tapi aku ada sedikit rasa lain macam kat dalam hati yang katakan Argentina yang menang...pengalaman aku sejak tahun 1982 selalu benar team yang main tak best yang jadi juara...hampeh! tapi kalau betul Argentina menang...memang kesian la Brazil...musuh tradisi menang kat rumah sendiri...pedih tu...








10 comments:

  1. Bawah tapak kasut sekolah kau ada stiker team pasukan apa? Hahaha

    ReplyDelete
  2. aku start aware pasal piala dunia ni waktu italia 90 (mexico 86 aku baru darjah 1), abang aku tampal poster besar (dunhill punya kot?) jadual perlawanan + gambar2 team keliling jadual

    ovaltine tahun 80an mmg femes (sbb selalu bg free gift) setaraf dgn milo, iklan kat tv pun hebat... skrg rasanya cuma sama tahap dgn vico kot?

    ReplyDelete
  3. Sebab sebangka (seusia sebenarnya) kena la komen.

    Buku ni wa takda tapi kawan seberek polis (anak polis) ada..jadi memang meriah la. Masa ni confirm la sokong Brazil sebab Zico, tapi bila tengok game...minat jugak dekat Eder tak silap namanya. Mula kenal bintang yang lain...antaranya Pat Jenning penjaga gol Ireland Utara, Thomas n Kono penjaga gol Cameroon...Boniek(Poland), Platini & Tigana (Perancis)....tapi cukup anti dengan Rossi (Itali) dengan keeper Jerman Schumichel kot namanya..

    Masa ni family beli Utusan Malaysia, tapi bila baca Berita Harian jiran...info pasal Piala Dunia ni lagi menarik...suruh bapak tukar paper...tapi tak layan.

    Masih ingat lagi keputusan peperiksaan penilaian yang tak cemerlang ...2A2B1C

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'aa...aku hampir2 terlupa Eder..jersi no 11 Brazil...ni pun aku suka...siap baju dia koyak kena tarik dengan player Itali masa game tu...tapi reff buat tak layan....aku punya anti ngan Itali sampai sekarang pun tak kebah2 lagi...hahaha...

      setuju beb..Thomas N'Kono tu lepas abis World Cup budak2 sekolah aku siapa yang jadi keeper semua berangan nak jadi dia...

      Aku pun hampeh masa penilaian...antara calon fav untuk 5A...tapi bila result keluar dapat 2A3B...bila cikgu semak balik kertas jawapan aku...semua yang B tu aku kurang 1 atau 2 markah jer lagi untuk dapat A....Aku rilek ajer...tapi orang tua yang frust...maklum lah zaman budak2 nakal...mana ada pikir masa depan...hahaha...tapi sekarang bila dah jadi bapak...baru paham macamaner perasaan org tua ketika itu...

      Delete
    2. Ya betul..ingat sangat baju Eder koyak kena tarik...sama la sampai sekarang tak sokong Itali...tapi Brazil pun last sokong masak ada Ronaldo gemuk je...

      Delete
  4. Brazil tahun 1982 di war warkan sebagai JUARA atas kertas...sayangnya kalah di pusingan kedua

    ReplyDelete
  5. Perggghh..mengimbau kenangan betul..dulu aku adik beradik siap kongsi2 sticker tu..
    Dajah 5 merah eh.. Nama kelas pun dah metal..heheh

    ReplyDelete
  6. Betul punye kenangan mengusik jiwa. Thank you untuk posting ni.. Sejarah...

    ReplyDelete
  7. tin oveltine tu kalau jual meletup gak harganya sekarang, klasikkk.. memang rare gila lah buku ni... 1st tgk..
    utk final nanti aku tak sokong mana2 aku nak tgk game sahaja. haha

    ReplyDelete