Friday, July 3, 2009

Weekend

Dulu sebelum adanya internet,Kerrang,Metal Hammer dll tu semua...bahan bacaan aku untuk mendapatkan info2 pasal band rock/metal adalah dari majalah Weekend...aku tak sure korang yang muda2 ni pernah tau keujudan majalah ni pada awal tahun2 80an dulu...

Bro Gayour ada cerita pasal majalah ni kat entry beliau bertajuk "Here I Go Again"...

Majalah ni terbitan Malaysia...keluar seminggu sekali..rega RM1.20 je..kira mampu dimiliki la oleh budak sekolah macam aku...isi kandungannya pasal muzik...muzik barat la...bukan local...so takder citer Ogy Ahmad Daud/Jamal Abdillah di sini...haha..

Dulu aku kan peminat tegar Duran Duran..so mulanya kerana nak baca pasal Duran Duran...tapi akhirnya heavy metal meletup kat US...dan majalah ni pun start cover citer2 pasal band rock...Quiet Riot adalah band pertama yg dorang letak jadi cover kalau tak silap aku...dan makin lama makin banyak citer2 dan poster2 band rock yg keluar kat majalah ni...aku pun yang sikit2 dah jadi mat rock masa zaman tu mmg tak miss beli majalah ni sehinggalah aku mampu beli Kerrang,Metal Hammer tu semua...pastu aku dah tak follow majalah ni dan aku pun tak tau bila ianya lenyap dari pasaran...

Dulunya majalah ni campur Gila Gila,Gelihati dan URTV banyak tersimpan kat gobok kat kampung...tapi 2,3 tahun lepas abis semua mak aku bakar..so cuma satu isu ni je yang terselamat...tu pun pasal terselit kat magazine Kerrang yang aku bawak balik simpan kat store rumah aku..


Isu no 46...bertarikh 14/09/1985... cover Cyndi Lauper tu...huhu


poster Rick Springfield pun ada oo...selain Bryan Adam..aku minat mamat ni


aku tangkap gambar artikel yang rock je la...macam pasal Ozzy ni..pasal Cyndi Lauper pun korang nak ker?..hehe


ruangan surat peminat..tengok zaman ni pun ramai yang request citer2 pasal heavy metal..dulu2 area Serawak banyak rockers kot..selalu aku perasan banyak surat dari sana


last...ini adalah poster Maiden pertama aku..antara sebab isu ni terselamat ...hehe

p/s - to Bro Gayour...sorry la..tak der poster dan gambo2 Phoebe Cates..dulu kalau ada pun gua dah gunting buat tampal kat dinding...huhu..

11 comments:

  1. errr cyndi lauper lagi rock dari Ozzy Osbourne pe haha.

    tampal ah gambo2 dia kat majalah ni.

    Anyway, selenger mana tu kutuk Give My Regards To Broadstreet?
    Dia tengok versi takde sound ke?
    dia tak dengar lagu No More Lonely Nights ke?

    huhu

    ReplyDelete
  2. deaf..Give My Regards tu filem dia aku tak pernah tengok...tapi soundtrack dia terutama No More Lonely Nights memang best giler..peberet tu oi..

    dan err..She's So Unusual memang rock...huhu

    ReplyDelete
  3. mag rock tp cover cyndi lauper huhu.. tagline mag ni apa eh..nampak "...teen mag with tons of fun". jer

    ReplyDelete
  4. matakucing...ni bukan mag rock..macam tagline dia tulis la..ni mag hiburan utk remaja..kebetulan time tu memang heavy metal tgh naik..so banyak la artikel ngan poster rock..

    ReplyDelete
  5. kenapa wa tak tahu ini majalah ha????

    best la story dia!

    maybe masa ni gua beli majalah BUJAL & BAMBINO kot hehehehehe

    ReplyDelete
  6. sama la kita Portdy...huhuhu Bambino rules

    ReplyDelete
  7. sesungguhnya gua jugak adalah pembeli tegar bujal dan bambino..huhu.

    ReplyDelete
  8. ini kalau layan balik mags lama2 ni, kena main Scorpions punya In Trance, Pictured Life, Fly People Fly ni...

    dan beberapa lagu lain termasuk Deep Purple punya Machine Head...

    takpun Bad Company punya Ready For Love...

    ReplyDelete
  9. majalah rare ni! jeles gua.harharhar!
    zaman kebangkitan muzik new wave dan grammy award yang tiada tandingannya! zaman micheal jackson mula menguasai dunia dengan solo kejam eddie van halen dalam lagu 'beat it' bersama cindy lauper, duran-duran, spandau ballet, prince, karate kid, E.T. dan keganasan heavy metal meroboh dunia!

    yeah! mana si penggoda phoebe cates? takpun brooke shield!

    ReplyDelete
  10. Ha ha ha! ada lagi ko selamatkan Weekend. Kat majalah tu le aku dapat ramai awek 'penpal' masa tu...hehehehe!! Beso kenangannya...

    ReplyDelete
  11. eddie..dia nak best sambil baca sambil dengar Duran Duran, Cultural Club,Spandau Ballet,Cyndi Lauper,Madonna,Nik Kershaw,Prince dan lain2 new wave band...baru nostagia...hehe..

    gayour..tu la pasal..sayang sungguh edisi yg ada Phoebe Cates maupun Broke Shield gagal diselamatkan..hehe..

    Skid...aku pun terjebak ber"pen pal" dulu2 oi..haha

    ReplyDelete