Wednesday, October 4, 2017

Metal Hammer - The 90s issue

Ni baru beli 2,3 hari lepas...rasanya dah lama issue ni keluar...bulan Julai kalau tak silap...baru ni sampai kat MPH City Square JB.


Jarang beli majalah hiburan ni...kecuali ada isu-isu yang best...contohnya yang ini...walaupun kurang berminat dengan muzik metal di era 90an...tapi rasa tertarik juga nak tahu terutamanya untuk tahun-tahun awal 90an.



Kongsi sikit 10 album terbaik pilihan Metal Hammer untuk tahun 1990. Kira ok juga la list ini...walaupun ada lagi yang lainnya lebih best kalau ikut pilihan hati...contohnya Deat Angel - Act 111 jauh lebih best rasanya dari Alice In Chains...



Ni pula tahun 1991. Ada tak pilihan korang yang tak masuk list? Untuk penulis, mana dia Overkill - Horrorscope?



 1992...Dream Theater - Images and Words?....




1993...Death - Individual Thought Patterns??...



1994...tahun yang penulis dah mula "lost" dah...tak tahu banyak album....tapi bukan ker Darkthrone - Transilvanian Hunger tu kira popular juga ker kat budak-budak black metal masa tu...(maaf penulis sendiri agak kurang arif dengan scene black metal)



1995...makin hanyut...banyak tak tau dan tak pernah dengar...maka tak payah lah tampal untuk 1996 hingga 1999...tu lagi blur... haha...


Di samping tu yang menariknya, untuk setiap tahun ada cerita-cerita band pilihan yang Metal Hammer rasa penting untuk tahun tersebut...contohnya untuk tahun 1991...cerita pasal kemunculan Black Metal...


Tapi apa-apa pun...tak kira zaman...tak kira tahun...cerita Iron Maiden memang wajib untuk Metal Hammer...­čśÇ




7 comments:

  1. Metal hammer tentu staff dorang rasanya ramai fans iron maiden. Yang 4 underrated tracks tu menarik la. Judas be my guide dan educated fool memang gerek

    ReplyDelete
  2. lagu JBMG memang best, cuma lirik chorus tak berapa sesuai kalau nak cover

    ReplyDelete
  3. Ada jugak nampak haritu tapi tak teringin nak beli pasal 90s kan.tapi isi dlm bole tahan best jugak

    ReplyDelete
  4. Aku dah lama gila tak nampak nie kat MPH ngan Popular.. tah ngape susah nampak balik.. Mynews pun xdok kat CBS tue.. last beli 2013 kot..

    ReplyDelete
  5. xde Pantera ke tahun2 diorang letak tu. bukan ke Pantera penting jugak.. kalau majalah rocksound diorang akan letak Helloween jugak penyelamat metal nie wpun pernah jd pop rock kejap.. (masa EMI dlu..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anehnya cuma sikit pasal Pantera...mungkin dah terlampau overated untuk cerita2 tahun 90an...

      Delete