Monday, July 2, 2018

RUSSIA 2018



World Cup datang lagi. Dan dah separuh jalan pun. Meneruskan tradisi menulis pasal World Cup semenjak South Africa 2010 ( 8 tahun dah), kali ni nak cerita sedikit pasal World Cup walaupun sekarang semakin malas dan tak ada masa untuk menulis.

Rasanya semenjak betul-betul mengikuti Word Cup dari zaman Espana 82, edisi World Cup kali ini lah yang paling rasa kurang feel dan kurang bersemangat untuk menonton. Entahlah mungkin juga atas faktor usia. Tiada lagi beriya-iya menyokong mana-mana negara mahupun sanggup berjaga malam demi menonton perlawanan secara langsung.

Kali ini lebih kepada berminat dengan team underdog. Tak kisahlah team apa pun. Tak berminat dah dengan Argentina seperti ketika zaman muda remaja dahulu. Tak minat dengan Messi. Batigol 10 kali lebih bagus dari Messi. ­čśÇ

Sehingga hari ini, hanya ada beberapa game yang berjaya ditonton sepenuhnya. Game pukul 2 pagi memang lansunglah tak larat nak tengok. Rakam. Bangun subuh baru tengok. Itupun sekadar fast forward tengok gol. Kang nanti terngaga pula bila kawan-kawan cerita pasal bola di opis…haha…

Apa-apa pun rasa sedih juga bila negara-negara yang dulunya setaraf dengan Malaysia, sama-sama bermain dalam kejohanan Pesta Bola Merdeka pada tahun-tahun 80an dahulu seperti Korea Selatan, Jepun dan Senegal dah jauh meninggalkan kita. Tak tau kat mana silapnya...

Akhir kata...May the best team win...walaupun sebenarnya dalam Word Cup, nasib adalah sebahagian dari penentunya.




3 comments:

  1. Siapakah bakal juara? hehe

    Jemput join segmen ejulz jika sudi :)
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/segmen-tambah-duit-dengan-kerja-partime_1.html

    ReplyDelete
  2. selamat tak reti tengok bola sebab tak faham rules atas padang

    ReplyDelete
  3. aku rasa jerman yg akan jadi juara world cup tahun 2018 ni bert..kann.. lu rasa camane bro..?

    ReplyDelete