Monday, January 20, 2014

Vs Perak

Liga Super 18hb Januari 2014

Johor Darul Takzim 2  Perak 0
(Amri Yahyah 39′, Luis Figueroa 88′)

Dah lambat...tapi nak cerita jugak...tapi tak cerita pasal game la...tu dah basi...cerita pasal lain...ringkas-ringkas ajer...


Pasal tak cerita pasal game...tak letak gambar tiket...lagipun tiket bukannya ada tulis lawan apa pun..tapi yang ni tiket parking. Kat Stadium Larkin ni parking memang masaalah. Pandai Sekolah Agama ni ambik peluang. Boleh dikatakan ini adalah lokasi parking yang paling dekat tak payah berjalan jauh.

Tapi kalau yang nak balik cepat...tempat ini tidak di galakkan. Kalau sampai awal...kereta parking belah dalam...memang berjam la nak keluar tunggu kereta depan keluar dulu. Pernah kena hampir pkl 12 baru lepas...tu lum sangkut jem kat Larkin Perdana lagi selepas tu...tapi takper lah...parking sambil menderma la kan...dalam kawasan sekolah tu rasanya 60,70 biji kereta kot boleh sumbat...


Ni pulak perarakan B.O.S menuju masuk ke stadium. Apa dorang panggil Corteo ke apa ntah. Siap nyanyi-nyanyi bakar flare semua...Kat sini kot yang ada salah faham kata bas dan penyokong Perak kena baling bom asap...tapi apa yang nampak kat depan mata aku takder pulak macam tu...tak tau la kot-kot yang aku tak nampak...yang kecoh-kecoh masa abis game pun aku tak tau...tak nampak...masa aku balik aman damai ajer....mungkin setakat kes terpencil kot....biasa la...kat mana-mana pun ada jer yang nakal-nakal ni....tapi kadang-kadang yang tak pergi stadium pulak yang lebih-lebih...

Ok sekarang bab nak komplen...tapi mula-mula yang baik-baik dulu....

1- Dah ada surau baru dalam bangunan kat pintu B. Tak payah la sembahyang kat open space kat luar stadium lagi dan dalam stadium dah pasang azan time maghrib dan isyak. Tapi nak pergi surau tu memang mencabar la kalau ko duduk belah score board...jauh satu hal...sesak nak menuju ke sana satu hal...seat ko kena kebas lagi satu hal...kena kuat semangat la...

2- Air kotak dan air botol dah boleh bawak masuk...maknanya yang bawak anak tu boleh dah bawak botol bekal air masuk...dulu tak boleh...melampau dalam stadium dorang jual air mineral botol kecik sampai RM3...Burger kosong sejuk kejong dah tak boleh jual dalam stadium...baguslah tu...melampau mahal dorang ni...hanya KFC, Pizza Hut, Ayamas (produk JCorp) jer boleh jual...tapi tak jumpa aku dorang jual...kat luar ada la...mungkin sesak sangat tak ada ruang nak jual kot...

sendat macam sardin...foto dari Setia Johor FB
Ok...ni bab komplem...

1- Tandas memang hampeh...dah la kotor siap ada yang takder lampu...

2- Stadium sendat macam sardin. Semua ruang penuh orang. Kat pagar bawah pun sesak. Tangga pun dah tak nampak bayang. Nak terkencing nak pergi surau memang masaalah. Tu belum kalau ada berlaku hal kecemasan. Dari segi keselamatam memang fail.

3- Tak paham macamana boleh berlaku terlebih muatan ni. Teori aku ada 2 jer...Satunya pengurusan stadium jual tiket lebih dari yang sepatutnya. Kes nak untung lebih. Tu pasal banyak yang dapat tiket tambahan. Tiket yang takder tulis lawan apa tu...ntah berapa puluh ribu lah dorang main sumbat ajer...

4 - Keduanya kes orang bawak anak. Beli tiket 2 untuk laki bini tapi bawak anak masuk free sampai 5 orang kononnya pasal bawah umur 12 tahun. Lain la kalau anak 5 orang tu ko pangku semua. Ni tak...tak pasal-pasal 5 seat orang lain yang bayar tiket ko dah ambik dah...mana taknya terpaksa berdiri atau duduk kat tangga...ko tengok wayang...naik bas atau kapal terbang pun kena bayar seat untuk budak-budak...tak nak bayar lebih...sila jangan bawak anak...

5 - Aku rasa benda ni tak akan selesai selagi tak buat sistem tiket on-line dan buat seat bernombor. Kan senang nak kawal dari segi keselamatan semua. Dan tak payah la bersusah payah nak masuk awal pukul 5 sampai maghrib pun tinggal...Harap stadium baru kat Nusajaya nanti ada semua ni...

Ok dah...


Luaskan Kuasamu!







5 comments:

  1. meriah nampak, tapi setuju ngan kau safety is everything.

    ReplyDelete
  2. Tak sabar nak baca review JDT lwn Sarawak FA nanti hehehe....

    ReplyDelete
  3. tu kena tunggu...minggu depan vs team deaf dulu...heheh...

    ReplyDelete
  4. Mak oi..padat gile..tapi komen no.4 tu aku setuju..bawak anak pastu suka2 ambik seat org memang tak patut la..mcm ni punya org pun ada

    ReplyDelete