Friday, June 13, 2014

Sofea - Hits Terbaik

Sofea - Hits Terbaik (2014)

Minggu lepas pergi ke AEON Taman Universiti dengan harapan untuk menakluk kosmos. Sayangnya tak berjaya. Dah abis stok katanya. Tapi alang-alang supaya tak pulang dengan tangan kosong…sambar cd ni…


Mengandungi 2 disc (30 lagu). Macam kebiasaannya, inlay memang hampeh. Tebal memang tebal…tapi didalamnya sekadar lirik. Info band malah gambar walau sekeping pun tiada. Dah la harganya RM31.90. Search kompilasi baru yang 2 disc tu pun tak semahal ini. Memang hampeh!

Membelinya samata-mata kerana adanya lagu Kawasan Larangan, Hujan, Kembali dan Ditinggalkan Keseorangan. Lagu-lagu dari album pertama SYJ yang bertukar nama menjadi Sofea. Zaman Zam sebagai gitaris. Satu-satunya album mereka yang saya suka.



Nampaknya hingga kini...tolak lagu Orang Timur dan Mata Sepet yang saya dah ada dalam cd Battle Of The Bands...Cuma 3 lagi lagu dari album "Kembali"...Api, Garisan (Di Persimpangan) dan Kehancuran sahaja yang masih tak dapat. Lagu Debu Khayalan ada dalam cd kompilasi terbitan tahun 1996 (seperti gambar di atas).

Daripada buat album kompilasi yang inlaynya hampeh macam ni...Alangkah baiknya kalau syarikat rakaman keluarkan balik album "Kembali" dalam bentuk cd macam yang pernah mereka buat dengan album "Anak Liar".

Masih berharap satu hari nanti adalah syarikat rakaman yang bermurah hati untuk keluarkan balik album-album Belantara, Bloodshed. Tapi kalau dapat Gersang dan Blackrose punya album pertama pun best juga...


Akan datang....review Menakluk Kosmos....tungguuuuuuu...sampai betul2 khatam....






9 comments:

  1. Bloodshed pun saya tunggu,sofea kalau ada...kena cari 3 album terawal

    ReplyDelete
  2. aku dah beli ni, aku beli sebab yg sama mcm ko tulis tu.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Tu la Kalo ada recordng company yg nak terbitkan balik album2 sofea n belantara kan best

    ReplyDelete
  5. rasenye ade la kot pahni...tu pun kemungkinan besar album kompilasi... kebiasaan klu satu label ni dh jual hakcipta dia kt label len label yg beli tu akn reissue blk..

    ReplyDelete
  6. klu cd sofea ni yg aku penah jmpe nmpk anak liar n boneka pentas..reissue by nadi taun 97..mase tu nadi bnyk reissue album2 dri warnada antra taun 96-97..klu album kembali kebarangkalian mmg ade jgk dorg reissue..klu nasib2 la jumpe cd tu wujud lg kt mne2 kdai cd yg dh lame bertapak

    ReplyDelete