Tuesday, January 13, 2015

Kota Belanda di Pulau Pangkor

Sebuah lagi tempat yang sempat dikunjungi masa ke Pulau Pangkor tempohari.


Runtuhan Kota Belanda (Dutch Fort). Nak tahu cerita lebih detail sila rajinkan diri untuk "google".


Harapnya boleh nampak apa yang di tulis dalam gambar di atas (click to enlarge). Secara ringkasnya ianya dibina oleh Belanda pada tahun 1670 untuk menyimpan bijih timah.


Kemudiannya di musnahkan oleh orang tempatan pada tahun 1690 kerana tidak bersetuju dengan cara Balanda memperolehi bijih timah tersebut


Kemudiannya di bina semula oleh Belanda pada tahun 1743 dan digunakan sehingga tahun 1748...lepas tu terbiar...


Sehinggalah kemudiannya dibina semula oleh Jabatan Muzium pada tahun 1973 dan diwartakan sebagai monumen lama dan tapak tanah bersejarah...


arghhh...penat la nak menaip...sila google sendiri la sejarah dia...hahaha...


Masuk free...tak kena bayar....siapa-siapa minat sejarah patut pergi


ok dah....






.

5 comments:

  1. terasa mcm tomb raider la pulak...

    ReplyDelete
  2. thank you. Never known about this

    ReplyDelete
  3. jap aku nak google pasal kisah org tempatan musnahkan tu

    ReplyDelete
  4. Gambar last mmg epik..mcm cover album thrash metal gitu..heheh

    ReplyDelete