Friday, January 14, 2011

Black Rose

Pergh!!!...dari Obituary boleh ke Black Rose...hahaha...cerita2 album tahun 1990 punya hal...anything goes...Iyer..kali ni aku nak cerita pasal album pertama kumpulan Black Rose yang tajuknya jugak Black Rose...



Ni bukan kaset aku pun...macam yang aku cerita kat entry yang lepas....masa mengembur koleksi aku terjumpa pulak kaset ni...seingat aku tak pernah pulak aku beli kaset ni...bila bukak isi perutnya....konpem...adik pompuan aku punya...ada signature dia dalam tu...adik aku bukan rocker pun...tapi dah dia satu2nya pompuan dalam adik beradik yang lelakinya semua mat rock sikit sebanyak tentu terpengaruh jugak kan...tapi rasanya dia beli kaset ni bukan pengaruh rock dalam keluarga...tapi pengaruh hensem2nya anggota Black Rose kot...heheh...

Aku tak follow pun dorang ni... tau pasal Black Rose pun pasal dorang ada masuk Juara Lagu TV3...lagu Penantian tu kan...dorang ni antara band yang femes muka keluar majalah selalu...aku ada terbaca satu artikel...Zulkif (gitaris Headwind) yang menerbitkan album ni cakap album ni unik...belum ada lagi kat malaysia yang genrenya sama macam tu...uniknya pasal zaman tu banyak betul band2 rock yang nak jadi klon Iron Maiden,Scorpions,Malmsteen,Loudness,Motley Crue,Metallica dan lain2 band heavy metal hard rock luar tu...tapi takder satu pun yang main glam metal...maksud glam metal ni yang main ala2 Poison...betul...aku setuju memang takder....yang dressing ala2 glam banyak...tapi dari segi muziknya memang takder....dan ini lah satu2nya album yang betul2 bunyi glam ala2 Poison...



Korang cakap apa la pun...aku memang minat Poison (heheh...)...bila 1st time dengar kaset ni...memang aku teruja la...memang betul apa yang Zulkif cakap...ni memang Poison abis...hari2 layan thrash...sekali dengar Black Rose pulak...pergh...poser sungguh...haha...tapi album ni memang sedap lagu2nya...tolak Penantian yang overated tu...lain2 pun semua best...tersebut pasal lagu Penantian ni...hasil google...baru la aku tau versi yang selalu main kat radio tu bukan versi ori...tu versi untuk pasaran Indon...padan la aku selalu pelik kenapa lirik dia tak sama apa yang pernah aku dengar kat kaset ni...

Tapi bagi aku highlight utama album ni ialah gitar worknya...ntah betul ntah tak bebudak Black Rose yang main aku pun tak tau...tengok kat Juara lagu tu hancus jer...ada rumours kata Zulkif yang main...tak kisah la sapa yang main...tapi gitar worknya...solo2nya memang best...aku suka...tak caya ambik contoh lagu yang paling heavy dari album ni..Remaja...best oo...ala tak yah susah2...dengar lagu Penantian ajer...dengar betul2 gitar work dia...best kan?...

Inlay kaset ni pun dah nak terbarai...maklum la tapau orang punya...kalau aku punya sendiri semua kondisi inlay tip top walaupun umur dah 20 tahun ++...cuma kasetnya jer la...kalau bukak sure bunyi tikus..


Selain tu...macam entri aku yang lepas...aku suka lagu Aku,Mercedes & Rock n' Roll...lirik dia kena betul ngan zaman bebudak aku...mungkin dulu2 tu aku selalu dengar kaset ni setiap kali balik kampung..so aku agak familiar dengan lagu2 dari kaset ni...lain2 yang aku rasa best (agak2 la..ingat2 lupa dah lama tak dengar kaset ni...) adalah Perdaya, Simfoni 14/2, Arca dan Remaja...dan lagu slow yang M.Nasir cipta tu Mawar Hitam...(Mawar Hitam ni teringat masa kat ITM..masa tu ada show malam apa ntah...Secretaries Night bebudak DSS kot..lupa dah...ada member main gitar akustik lagu ni...nyanyi ramai2 satu lecture theater...meriah ooo..)

Black Rose ni kira talented jugak la...banyak jugak lagu band member dorang cipta sendiri...lirik memang majoriti bassist dorang Mario yang buat...(mamat ni yang bertumbuk ngan Awie kes awek punya pasal dulu tu kan?...) tapi kalau main live tak tau la...kalau based on Juara lagu tu...memang hancus!!...

Ok la...Kalau korang into Poison dan band2 seangkatan dengannya...boleh try album ni...tapi ni jer la rilisan Black Rose yang aku pernah dengar...album dorang selepas dari ni aku pun tak tau macamaner bunyinya...tak pernah dengar dan rasanya tak mau ambik tau pun...hihi...

26 comments:

  1. selain album ni ada lagi ke album BLACKROSE?..kalau x silap ajin ni adik ipar pada Azmi(BLACKFIRE)

    ReplyDelete
  2. blackrose ni hensem2.. ramai peminat.

    tu jam, kalo progrem permintaan kat radio, aku suka tunggu " penantian " orang mintak.

    ReplyDelete
  3. gua pun xberapa nak layan Blackrose ni..huhu..

    ReplyDelete
  4. cerita di sebalik rakaman album - http://kepalaangin2011.blogspot.com/2011/01/part-2recording.html?spref=fb

    lagi satu...bila masa pulak awie bertumbuk dengan mario pasal kes awek? hahaha..dia bertumbuk kes lain bro..hehehehe..dan bukan jugak bertumbuk dalam erti kata sebenar..lebih kepada dia-tumbuk-mario-tak-dapat-tahan...hehehhe

    ReplyDelete
  5. album ni memang best walaupun tipu macam album Mili Vanilli tu, I like.

    ReplyDelete
  6. Darkshah...ada..tp aku pun x pernah dengar...

    Zan..thanks bg link blog Zulkif...dah agak dah bukan dorang yg main...haha...

    err..bukan pasal awek eh?...salah baca gossip la aku...hahaha...

    ReplyDelete
  7. Deaf...dulu akhir 80an awal 90an best rancangan permintaan radio ni pilihan bersama radio muzik...dulu budak bilik aku masa study mesti bukak...rancangan ni la yg buat aku tau lagu2 popular melayu zaman tu...all the rock leleh tu...hahaha...

    Rajarock...rugi ooo lu...hensem2 tu... :P

    MM...Mili Vanilli best... i like!

    ReplyDelete
  8. antara rumor yang paling extreme penah aku dengar, vocal album ni man bai yang buat. tapi memang live out diorang ni.

    ReplyDelete
  9. gossip yg ni aku x pernah dengo pulak...tapi man bai pun live suara kelaut...heheh..

    ReplyDelete
  10. diorang nak jadi skid row bukan poison! tengok la pengaruh skid row yang pekat pada diorang.uh! uhh!

    ajin tak bleh nyanyi! harharhar!

    ReplyDelete
  11. aku stuju ngan ko Berteromber. mmg album ni the best. cover kaset ni sebenarnya ada sorg lg kat blkng Mario tu. kena padam. ntah apsal. yg versi LP nampak semua lineup.

    ReplyDelete
  12. Salam bro...

    Kaset tu tolak kat aku boleh tak?

    ReplyDelete
  13. salam..

    mintak maaf bro...takat ni lum terasa nak jual mana2 koleksi aku...akan datang wallahualam...

    btw...terimakasih singgah bro.

    ReplyDelete
  14. Salam bro.. alamak.. Takpalah, at least kalau terasa nk let go, bgtau aku dulu.. ni email aku digolbot(@)gmail.com...

    Aku bukan apa, dah lama carik kaset ni, ingat nak convert jadi CD.. Thanks bro..

    ReplyDelete
  15. Salam bro.. setelah lebih 3 tahun aku kembali. hehehe. ada plan tak nak tolak kaset ni? or nak upah buat copy satu pun takpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...setakat ni memang tak rasa kot nak jual...dan aku dah takder dah kaset player kalau nak buat copy...nak convert mp3 pun aku tak pandai...

      kaset ni just simpan untuk kenangan kot....maaf ye bro...tapi kalau tetiba terasa nak jual...ko orang pertama la aku cari...

      Terimakasih.



      Delete
    2. ok bro.. tarahal.. just nk mencuba.. :D. maybe lagi setahun dua aku kembali lagi.. heehe..keep on rockin..

      Delete
    3. Bro kalo ko ada rekod best2 Cuba ko offer trade dgn abg berteromber kita ni mungkin tak menolak..heheh :p

      Delete
  16. Check out Blackrose 2014 at Facebook

    ReplyDelete
  17. Hahaha..lantak le janji layan jugak..

    ReplyDelete
  18. Ajin ni adik kepada pelukis kartun Gila-Gila, kartunis CABAI (Tiga Dara Pingitan) tu,.

    ReplyDelete
  19. dah try dgr album solo ajin rabak best jugak..dia boleh nyanyi..tapi mgkin bukan kebiasaannya..sebab ajin ni asal nyer drummer.

    ReplyDelete
  20. Tp rockers dulu naek teksi..xbley than ooo..

    ReplyDelete