Wednesday, September 7, 2011

Don't Bore Us, Get to the Chorus!

Masih mood raya...kali ni nak cerita pasal cd yang aku suka layan bila driving balik kampung time raya atau gi mana2 long distance nya tempat...biasa time pergi tengah semangat tengah excited memang syok layan lagu yang berdentam dentum (tu pun kalau wife kat sebelah tak bising suh tukar la..heheh..)...tapi kalau time balik...kena pulak waktu malam...yang lain2 dah bendengkur dah...memang aku feel layan cd ni....album kompilasi dari Roxette...Don't Bore Us, Get to the Chorus!



Sweden ni banyak betul band sedap...tak kira la yang rock ker metal ker...Malmsteen, Europe, Bathory...dan berderet2 lagi band2 death metal...Hammerfall pun Sweden kan....Ntah kenapa..dari kecik2 dulu aku suka Sweden...mungkin atok nenek aku dulu asal dari sana kot...hahaha...sebenonya 1st tau pasal Sweden pasal world cup..baca sejarah world cup kan Sweden pernah masuk final tahun 1958 kalah ngan Brazil..pastu pasal ABBA...Dancing Queen tu zaman aku kanak2 ribena memang popular giler...pastu pasal Manchester United punya player Jesper Blonqvist...mamat ni main untuk final 99...dia la yang kena sub ngan Teddy Sheringham...pastu Sheringham score...nasib dia la orang tak akan ingat pasal dia...

Tapi dalam banyak2 yang Sweden tu aku memang cukup suka ngan Roxette...ada 3 kejadian tak sengaja yang mendekatkan aku ngan Roxette...



1st...masa tahun 1989...zaman aku kat ITM dulu ada sorang budak bilik aku yang pantang lepa mesti dia pasang kaset Tommy Page dan Look Sharp! dari Roxette...ntah macamana dah hari2 terpaksa dengar...genap sampai penghujung semester aku dah naik terhafal dah lagu2nya...dia tak berjaya aku tukar jadi mat rock tapi aku pulak yang ditukarnya...adoi..

2nd...masa tahun 1990...penangan filem Pretty Woman...salah satu movie fav aku untuk tahun tu...feeling abis layan "It Must Have Been Love" kat dalam filem tu...terjatuh cinta aku kat Julia Roberts dibuatnya...

3rd...masa tahun 1991...balik2 cuti semester tengok ada kaset Joyride kat rumah...rupa2nya adik pompuan aku beli...start dari sini aku memang minat Roxette...



Roxette ni muziknya jenis yang guitar oriented...tu yang senang buat aku melekat tu...kalau korang tak pernah dengar Roxette...cd ni memang aku rekomen sebagai pengenalan...18 lagu semuanya best...walaupun ada lagi lagu2 dia yang aku suka tak masuk dalam kompilasi ni...tapi lagu2 penting dorang semua ada macam "It Must Have Been Love","Listen to Your Heart","Dressed for Success","The Look","Dangerous","Spending My Time","How Do You Do!","Fading Like a Flower","Joyride","Almost Unreal","Sleeping in My Car","Crash! Boom! Bang!","Vulnerable","June Afternoon","The Big L."....iskhh...hampir semua lagu dah aku tulis...senang cakap memang lagu2 Roxette ni semua best giler...kalau korang dengar tapi tak suka...memang tak tau la aku korang ni jenis makan apa...



tapi dalam banyak2 lagu tu paling aku suka dan ada ceritanya adalah "Spending My Time"...zaman aku bertunang...aku kat KL...wife kat JB...malam2 duk sesorang memang feel layan lagu ni...jiwang giler...tu jam mana ada tenet nak chat...mana ada handphone nak sms...giler tua dah aku ni ek...heheh..

8 comments:

  1. don't bore-roy (boroi), get to the chor-roy (kuruih) :)

    ReplyDelete
  2. kalo malam sama, ada konsert Metalika, lagi satu tempat ada konsert Roxette.

    Aku rasa aku mesti fikiran...dan aku tak terkejut kalo aku pilih Roxette dari aku layan Death Magnetic ngan St Anger.

    ReplyDelete
  3. Betul tu, Sweden banyak band-band best baik metal atau Pop. Menurut satu artikel, Per Gessel mengatakan ini semua berasal dari budaya folk yg dah berakar umbi kat sana. Ramai tak tahu Max Martin yg buat lagu-lagu hit no 1 bagi penyanyi POP seperti Kathy Perry (lagu Hot n cold, TGIF dll) , Britney Spears (Hit Me..., Oppsss..i.. dll ), Backstreet Boys, Pink dan NSYNC tu juga merupakan pencipta lagu dari Sweden.

    Deaf : aku tak terkejut kalau kau pilih Roxette! Kalau aku pun pilih Roxette!

    ReplyDelete
  4. roxette ni banyak compilation album, tapi aku rasa yang ni dah optimum dah...even lagu previously unreleased pun sedap...

    my feveret , Fading like a flower.

    my feveret moment: kalau drive gi mana2 bukak roxette kuat2 laki bini perasan jadik per gessle sama marie frederiksen...

    roxett ni takde dvd live, tapi aku ada Per gessle live DVD. boleh lah buat lepas gian.

    ReplyDelete
  5. Ini band pujaan saya sehingga kini... The best of it's kind!!! Legend!

    ReplyDelete