Monday, September 19, 2011

Lean into it

Satu lagi album dari tahun 1991



Mr Big - Lean Into It

Ini adalah album yang betul2 menjadi untuk mereka...mana taknya...To Be With You mendapat kedudukan no 1 kat Carta Billboard...tiba2 mereka menjadi popular...tapi sayangnya balik2 lagu tu jer la yang orang akan ingat kalau sebut Mr Big...dorang dah di cop sebagai one hit wonder punya band padahal banyak lagu2 dorang yang best giler..

Lean Into It adalah permulaan album yang dorang buat lagu yang betul2 lagu...takder lagi nak tunjuk terer berapa lama dan lajunya Paul Gilbert dan Billy Sheehan boleh menyolo...Itu semua dah tak penting lagi...takder apa yang nak buktikan lagi...semua dah tau kehebatan dorang berdua ni...kali ni mereka betul2 menjadi sebuah BAND...bukan lagi kehebatan individu...hasilnya lahir la sebuah album hard rock yang sangat best...walaupun secara peribadinya album terbaik dorang bagi aku adalah Bump Ahead...



Oleh kerana dulu2 aku berkawan dengan ramai member2 yang kaki gitar...walaupun aku tak pernah ada album ni masa ianya diriliskan 20 tahun dulu tu...tapi kasetnya memang dah biasa aku dengar...tak kisah la ko thrash ker death metal ker dangdut ker...kalau korang kaki gitar...album2 Mr Big atau Extreme memang wajib korang kena dengar..

Banyak jugak lagu2 sedap...terutama yang slow la...dorang ni memang master buat lagu2 slow..."Just Take My Heart".."To Be With You"...atau yang mid tempo macam "Alive and Kickin'" pun best jugak..



tapi ada 2 yang sangat aku suka...pertamanya lagu paling laju dalam album ni yang Paul Gilbert dan Billy Sheehan guna drills tu...Daddy, Brother, Lover, Little Boy...dan keduanya lagu mid temp pop metal Green-Tinted Sixties Mind...dari intronya...melodinya...suara Eric Martin dan solo gitarnya...semuanya cukup perisa...memang 2 lagu ni fav. aku la...



***ntah kenapa ek...band2 dan muzik cenggini masih tetap laku di Jepun...selera muzik orang Jepun memang aku respek arr...

7 comments:

  1. Album baru depa sudah keluar ke?

    ReplyDelete
  2. Paul Gilbert punya album baru dengar macam best..

    ReplyDelete
  3. album baru depa sudah keluar (reunion) gambar Khinzir terbang kalau tak silap.


    BTW , plucking intro Just take My heart saja sudah cukup untuk menyetimkan gua.

    ReplyDelete
  4. aku dapat chance tengok mr big tu hari kat fort canning, memang merubah cara fikiran aku terhadap band ni. SUPER GILER.

    ReplyDelete
  5. smua album dorg saya boleh masuk kecuali satu album je "Hey Man"..

    ReplyDelete
  6. Dr Ben...last album tahun lepas tajuk "What If.."

    ReplyDelete
  7. mereka benar2 jadi MR.BIG di seluruh dunia melalui album ni, siap dengan gitar hero lagi!

    ReplyDelete