Friday, October 30, 2015

Spreading The Disease

Yang menyambut ulang tahun ke 30 pada hari ini, 30hb Oktober


Anthrax - Spreading The Disease (1985)

Pengenalan saya kepada Anthrax adalah "State of Euphoria" pada tahun 1989. Sejak dari itu memang teringin benar untuk mendengar album lainnya. Baju Spreading The Disease yang dipakai oleh Rosdan (vokalis Bloodshed) dalam inlay/poster album Samarkand (tahun 1988) menguatkan lagi keinginan saya untuk mendengarnya. Sayangnya kekangan kewangan seorang pelajar dan kesulitan untuk mendapatkan materialnya menyebabkan saya hanya mula mendengar album ini ketika saya melanjutkan pelajaran di ITM (sekitar tahun 1990)


Walaupun masih kuat pengaruh NWOBHM, album ini adalah penanda arah hala tuju baru Anthrax bersama vokalis baru mereka Joey Belladona. Muzik Thrash mereka bukanlah terlalu laju. Tetapi rif-rif dari Scott Ian memang mebuatkan kita terhanguk kepala.

Walaupun "Spreading The Disease" bukanlah album kegemaran Anthrax saya, tetapi lagu-lagunya memang sedap. Lagu "A.I.R." adalah signature atau acuan bagi Anthrax bagi beberapa album mereka yang mendatang. Dengar muzik sebegitu dah tau dah...itu pastinya Anthrax


Tetapi pilihan utama saya adalah lagu "Medusa". Suka betul saya lagu ni suatu masa yang lalu.. Sampaikan pernah terpikir kalau ada band, hendak menamakannya sebagai "Medusa". Tetapi pada masa itu kalau tak silap dah ada dah band dari Singapura yang menggunakan nama tersebut.

Kena ada jika anda peminat thrash. Joey Belladona adalah vokalis terbaik dari kesemua vokalis The Big Four.



14 comments:

  1. Joey Belladona sepatutnya apply kerja nyanyi untuk Journey.
    dia sangat bodoh pergi nyanyi untuk Scott Ian.
    i think scott ian bangsat.

    ReplyDelete
  2. menarik ni.. ohya ada band black metal tempatan nama madussa safanah haha

    ReplyDelete
  3. Ntah kenapa Anthrax ni dari dulu susah nak masuk.walaupun ada lp state of euphoria pun aku dgr skali skala je..album ni lum penah dengar lagi nanti aku cekidot

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah susah nak masuk tu...jual ler lp tu ngan orang yang senang nak masuk dengan harga kasih sayang...heheh...

      Delete
  4. Salam bro berteromber n geng2 otai.. Hehe rajin jgk follow blog bro ni tapi as pmbaca jela..xde blog sndri pun.. bookmark kat google je.. Just nak tanya sikit.. Ade x sape2 dgr bloodshed ilusi sebuah mimpi kat spotify??.. Sound die mmg dry ke n original kaset pun mmg bunyi mcm ni ke?? Klu betul Rase mcm xbest la jgk bunyi versi CD nanti dah mcm dgr kat youtube pun ade.. Album Samarkand ok plk

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...tak pernah dengar pulak kat spotify...tapi Ilusi sebuah mimpi tu memang lain sikit produksinya banding Samarkand...dia lebih raw...kasar...mungkin memang kering sikit bunyinya..maklumlah penerbitnya pun orang lain...kena pulak mungkin spotify tu pun dubbing dari LP...

      Samarkand dulu memang dah ada keluar cd...memang takder problem la bila reissue balik...Ilusi ni master tape pun dah takder...nak tak nak terpaksa guna LP...tapi biasa la sound LP ni pada telinga saya memang kering sikit bunyinya...telinga orang lain tak tau ler...

      Delete
    2. Ok bro thanks for info.. Kat ipoh ade lgi kdai kaset legend kedai melody kat komplek yik foong jual cd n kaset2 rock ni..tpi byk yg die bt pirate punye la..xtau mne die dpt..mgkin koleksi sendiri or youtube kot..saya just beli yg ni la dulu tpi sound mmg bunyi tikus la..tu yg bile kluar reissue nk beli yg ori ingt msti sound trbaik punya..xpela ambik dri LP pun ok jgk janji lagu restu ada hehe..n lagi 1 tokey kedai kaset ni kate sepatutnye harini kluar CD nye tapi smpi skrg xde call2 pun..dah booking awal 3 CD trus dari 28 Sept hrtu ni nak msuk 2 bln dah bru dpt 1Cd je..harap Universal/emi music please nk release tu inform la date betul2 kat IG xde inform lgsung

      Delete
    3. ilusi dan villa misteri dah release pun minggu lepas...saya dah beli pun...heheh..

      Delete
    4. Yeke?? Asal xreview bro..mati2 ingat mmg xkluar lgi.. Ni yg kene call balik kedai ni.. Jgn xsmpi kat ipoh sudah ler..

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Joey Belladona adalah vokalis terbaik dari kesemua vokalis The Big Four.>> memang pun pasal dia sorang je yg tak main gitar masa perform.. yg vocalis lain nk kena tgk gitar lagi, nk hangguk hangguk lagi.. keekekekekkekek

    saya suka lagu-lagu dalam album ni.. satu album yg semua lagu boleh layan tanpa perlu skip skip... sama cam Exodus-Bonded by blood, tak yah skip-skip terus jalan satu album..

    The Enemy jadi pilihan bagi saya untuk lagu yg paling digemari dlm album ni..

    album Anthrax seterusnya saya tak berapa nak hadam.. sy jenis yg suka alunan muzik thrash metal ala-ala Megadeth jugakkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bukan cerita masa perform...yang 3 lagi vokalis tu kalau tak main gitar pun vokalnya tetap tak boleh nak celen vokal Joey Belladona...

      Delete
  6. smp skrg band ni aku xbole masuk..xtau kenapa..

    ReplyDelete