Bila dah jadi warga tua (hehe) ni banyak benda yang kita buat sendiri. Contohnya bab kuih raya. Kena pulak kalau kuih-kuih tradisi. kalau kita tak belajar buat...siapa lah yang nak menyambung tradisinya...
Bukan tak boleh nak beli ajer...tapi kalau bercerita bab kuih tempeyek (ada tempat panggil rempeyak), nak beli yang resepi asal yang dulu-dulu mak dan arwah atok buat memang susah nak dapat dah. Ni tekak orang Muar, tempeyek Muar asli mana ada ikan bilis. Masa budak dulu-dulu beraya rumah orang satu kampung memang semuanya tempeyek takder ikan bilis. Ntah kenapa sekarang dah lain. Yang jual sekarang semua ada ikan bilis. Dah lain dah rasanya...
Makanya yang paling senang nak rasa apa yang masa budak-budak dulu rasa adalah dengan buat sendiri. Mak masih ada buat. Tapi apa salahnya belajar buat sendiri.
Guna cara tradisi. Tak payah acuan. Tebar jer kat keliling kuali. Ni memang nak ada skill dia. Tapi kalau dah dari kecik-kecik dulu dah tolong mak buat. Berpuluh tahun. Expert dah.
Yang best bila buat sendiri ni boleh tabur kacang tanah banyak-banyak. Kalau yang buat meniaga tu siap kira berapa biji sekeping...
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
Selamat Hari Raya Aidil Fitri untuk Berteromber sekeluarga..
ReplyDeleteSemoga terus sihat dan rajin menulis untuk rujukan peminat2 musik tanahair kita. Aminnnnn...
Oo.. Macam ni tempeyek Muar. Selamat hari raya, maaf zahir batin
ReplyDeleteSelamat hari raya bro, maaf zahir n batin.
ReplyDeletebetul tempeyek skarang ada ikan bilis hilang originality dia dah.aku suka yg ada kacang je
ReplyDeletebaru aku tahu nama kuih ni, aku suka makan, selalu gak beli ada ikan bilis. selamat hari raya bro.
ReplyDelete