Sunday, August 17, 2014

W.A.S.P.

Hari ini, 17hb Ogos...adalah ulangtahun ke 30 album heavy metal klasik ini....


W.A.S.P. - W.A.S.P. (1984)

Sebuah lagi album yang mempengaruhi saya di zaman budak-budak. Walaupun album pertama dari mereka yang saya dengar adalah Inside the Electric Circus (1986) tetapi lagu "L.O.V.E. Machine" dari album ini adalah lagu pertama dari mereka yang saya tahu. Mendengarnya dalam satu kaset kompilasi versi "Apache" dan kemudian berpeluang pula menonton video clipnya di zaman kegemilangan tape VHS Kerrang! Video Kompilation.

Zaman tersebut, zaman baru akil baligh, zaman baru nak up, zaman youth gone wild....imej ganas mereka memang mudah memikat hati budak-budak nakal seperti saya. Adalah lebih "cool" menyonteng dinding sekolah dengan perkataan "We Are Satan People" berbanding Duran Duran...hahaha...

Saya tidak pernah memiliki album ini dalam bentuk kaset. Tetapi saya mempuyai kaset best of W.A.S.P. versi "apache" yang  didalamnya mengandungi majoriti dari album ini. Bagi saya 3 album awal mereka (W.A.S.P., The Last Command, Inside the Electric Circus) adalah yang paling best. Sound raw heavy metal 80an. Mereka mula bereksperimen dengan sound yang baru selepas dari itu (The Headless Children).


Jika anda peminat SYJ, sudah pasti tidak sukar untuk anda mengemari W.A.S.P. dan album pertama mereka ini. Memang jelas sound dan imej SYJ sememangnya diciplak dari W.A.S.P. Mungkin juga nama band yang menggunakan huruf itupun adalah berinspirasikan W.A.S.P.

Saya rasa ramai yang tahu yang "Anak Liar" diciplak dari "Wild Child" tetapi mungkin ramai yang tidak tahu dan tak perasan ada lagi yang mereka ciplakkan. Cuma dengarkan "The Flame" dari album ini dan bandingkan dengan "Gadis" dari album Sofea - Anak Liar (1988). Suratan atau kebetulan?...heheh...

Kesimpulannya...jika anda pengemar sound raw heavy metal 80an, muzik yang keras tapi melodic, lagu-lagu seperti "I Wanna Be Somebody", "L.O.V.E. Machine","The Flame", "Hellion", "School Daze" dan lagu power ballad "Sleeping (In the Fire)" pasti akan menjadi kegemaran.

Kuatkan volume anda...ini memang terbaik!








4 comments:

  1. Patut la mcm penah dengo je lagu gadis tu.rupanya dari lagu wasp rupa nyer..heheh

    ReplyDelete
  2. enjoy la ye...
    masa babylon is burning nye album tu keluar, lagu tu ngan lagi satu lagu pun gerek nak mamps. Just like old times. Yang Blackie Lawless sengaja synchronise Barak Obama nye video clip keluar masa part six hundred and sixty six ke hapa ntah haha...
    Dia tak sokong obama haha.

    ReplyDelete