Monday, September 8, 2014

Putu Bambu Special Juriah Air Hitam

Selalu orang tanya aku apa yang best makanan kat Johor...kekadang terkial-kial juga aku nak jawap...tapi kalau bab makan...tersesat pula kat Air Hitam...takder benda lain yang anda patut cuba...Putu Bambu Special Juriah Air Hitam....ni kalau tak pernah cuba...tak boleh mengaku lagi la dah sampai Air Hitam.



Lokasinya mudah. Tak jauh dari exit Air Hitam. Lepas tol PLUS tu belok kiri menghala ke pekan Air Hitam. Jumpa lampu insyarat...toleh kanan...tu lah gerai dia. Ianya terletak kat kawasan medan selera...ada juga gerai cendol pulut yang boleh tahan sedap...Nampak gerai yang orang beratur panjang...memang tak salah...itulah tempatnya...



Satu pack ni tak silap aku harganya RM6  RM3... Iskh...masa menaip ni pun air liur aku dah meleleh...hahaha...memang sedap...lembut...lemak manis...memang tak sama la macam yang kat pasar malam jual tu..


Dulu-dulu zaman belum ada lebuhraya Utara Selatan...Pekan Air Hitam ni memang popular la tempat bas express berhenti makan. Sekarang dah takder lagi dah...tapi tempat jual pasu...barang-barang hantaran kahwin masih tetap happening...rasanya tinggal benda ni dan putu bambu juriah ni ajerlah yang jadi penyebab aku masih singgah Air Hitam.




12 comments:

  1. Teringat 2-3 tahun lepas, outstation ke JB dengan sorang abang rakan sekerja. Sampai je dekat Air Hitam dia ajak keluar nak beli putu bambu. Aku cakap 2 bungkus cukup la kot...dia kata takpa la, nak beli 3. Sekali bila makan menyesal tak beli 4 or 5 bungkus. Terus dia kutuk aku, tu la, aku dah cakap kat sini putu bambu dia sedap.

    ReplyDelete
  2. Satu pek RM3 bro.. Aku pernah sampai sini, ada 3 polis trafik standby sebab ramai yg parking tepi jalan tu... Jam siot..

    Dan pakcik ni dah jadi jutawan skrg. Weekend bole dapat sales RM11000 tuu.. Rezeki Allah...

    http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/04/05/From-rags-to-putu-bambu-riches-Labourer-was-hesitant-to-quit-job-to-open-a-stall-now-hes-earning-mil/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks bro....RM3 eh...ok dah betulkan...maklumlah bini yang bayar...hahaha...

      Delete
  3. tengok gambar aku tak terliur... tapi bila terbaca "cendol pulut"... kecur~
    (dah lebih 10 tahun tak makan cendol pulut)

    ReplyDelete
  4. ko naik Transnasional dorang masih masuk berenti makan kat kedai kopi cina satu tu kat Air Hitam...

    ReplyDelete
  5. dulu aku kecik2, nanti kalau travel kan mesti berenti Air Hitam..
    nanti aku kagum nyonya2 jual sayur tu pergi meja ke meja..Sayut!! Sayut!!

    ReplyDelete
  6. Putu Bambu dia mmg sedap woo..kadang Abg aku sanggup dari Jb tu pegi air itam semata2 nak beli putu bambu tu je..heheh.
    Benda wajib beli putu bambu ngan cendol pulut tu..

    ReplyDelete
  7. cam sedap ja.. aku lapar ni haha

    ReplyDelete
  8. Tempat wajib singgah dlm perjalanan balik kg pontian

    ReplyDelete
  9. Salam...boleh tnya...masih ada putu buluh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...ada...boleh try cari kalau tersesat ke Air Hitam...

      Delete